BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Две украинчета, избягали от войната, тръгнаха на училище в Бургас

Две деца, избягали от войната в Украйна, тръгнаха на училище в Бургас. Саша и Коля, заедно с баща си, успели да се евакуират от Киев и намерили подслон в бургаския квартал Сарафово.

Антон Шаповалов разказва, че успява да напусне Украйна, преди домът му, където живее с двете си деца, да бъде напълно разрушен.

„Живеехме в близост до Киев. на 15 километра. Моят дом беше разрушен, когато един танк застана на позиция и произведе изстрел. От дома ни нищо не остана“, разказва бащата. 

Антон и двете му деца сега са приютени при свой приятел в бургаския кв. Сарафово. Има двойно гражданство и за това успява да запише децата си в училище.

„Децата ходеха на училище в Украйна и аз не искам да губят време. За това исках, по възможност да, продължи да ходи на училище. Записахме ги това е нормално – дете да се учи, да ходи на училище“, споделя Антон. 

По-големият син на Антон – Саша е в 4-ти клас, а по-малкият Коля е второкласник. Любимият му предмет е Изобразителното изкуство. Казва, че обича да рисува природата. Макар и само на 8 години, Саша бързо успява да усвои материала в училище.


„Саша се справя отлично. Може да чете, да пише. Помагаме му учителите, учениците с каквото можем“, каза Джена Скендерска, класен ръководител на Саша.

„Ще изучават допълнително 90 часа български език, за да могат да влязат по-бързо в българската образователна система“, обясни зам.-директорът на ОУ Христо Ботев в кв. Сарафово. 

Много от бежанците обаче, не са се регистрирали и това ги спира да запишат децата си на училище.

„Регионалното управление е посетено от повече на брой семейства, но само 8 към момента са подали заявления за насочване, тъй като те очакват да придобият статут на бежанец“, каза инж. Виолета Илиева, началник на РУО-Бургас. 

А Антон, ще остави децата си тук на училище и ще се върне, за да се бие за Украйна. Той се надява скоро войната да приключи, но е решил двете му деца да завършат учебната година в България.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!