BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сградата на Морска гара Бургас става Областен кризисен център за украински бежанци

По предложение на областния управител Стойко Танков сградата на Морска гара-Бургас ще се превърне в Единен областен кризисен център в условията на украинската бежанска и хуманитарна криза. 

Морска гара ще е мястото, където ще се събират, съхраняват и разпределят хуманитарните помощи за потърсилите закрила в Бургаска област. За улеснение на украинските граждани, потърсили закрила, в определени дни там ще има представителства на Държавна агенция за бежанците, Регионална дирекция по заетостта и на Регионалното управление на образованието, които ще дават необходимите консултации и ще обработват документи на място.

В рамките на една седмица Областният кризисен щаб, с председател областният управител Стойко Танков, проведе второто си оперативно заседание, на което се обсъдиха проблемите, които възникват в работен ред пред различните институции заради украинската криза, част от които намериха разрешение веднага. 

Болничните заведения остават в готовност да посрещнат и да окажат медицинска помощ на нуждаещите. За целта Областният кризисен щаб препоръчва всеки, който се нуждае от здравна помощ първо да посещава УМБАЛ-Бургас или общинските медицински центрове, където е урегулиран процесът по безвъзмездното лечение на украинските граждани.

БЧК-Бургас обяви, че продължава кампанията по набирането на хуманитарни помощи – хигиенни препарати, памперси, одеала, нови обувки и дрехи. Големи търговски вериги са заявили готовност да осигуряват безвъзмездно хранителни продукти под формата на ваучери. Зеленчукопроизводители са готови да даряват големи количества от своята продукция.

Все по-често постъпват запитвания до РУО-Бургас за възможности децата на украински граждани да посещават редовни занятия в детските градини и училища. Регионалните управления на образованието в страната приемат заявления от украинци, търсещи или получили международна закрила, които искат да запишат децата си в детска градина или в училище. В зависимост от възрастта, завършения до момента клас, местонахождението и желанието на родителите децата и учениците бежанци се насочват към конкретна образователна институция. Целта е тази подготвителна работа да бъде свършена колкото може по-бързо, за да може бежанците да се включат в учебните занятия веднага, щом получат официален правен статут в България.

Децата на родители с двойно гражданство могат да бъдат приети в детска градина или училище, без да се преминава през процедурите за бежанците, които имат само украински паспорт. На сайта на МОН е публикуван образец на заявление, което родителите от Украйна трябва да попълнят и подадат в РУО-Бургас. В него те трябва да посочат майчиния език на детето, дали владее в някаква степен български или други европейски езици, къде и кой клас е завършил в своята страна. 

Областният кризисен щаб призовава украинските бежанци да се регистрират като търсещи закрила, за да придобият законово право на безплатно образование, здравно осигуряване, социално подпомагане и възможност за намиране на работа. Това всеки пълнолетен украински гражданин може да го направи като подаде заявление към която и да е държавна институция, която пък е длъжна да я препрати към Държавна агенция за бежанци.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!