BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Детските градини и ясли стават безплатни от 1 април

Детските градини и ясли стават безплатни от 1 април, решиха депутатите с гласуването на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Проектозаконът беше приет със 122 гласа „за“, 11 против и 25 „въздържал се“. ДПС не участва в гласуването, групата на „Възраждане“ беше против, а по-голямата част от депутатите на ГЕРБ-СДС се въздържаха.

Миналата седмица промените минаха на второ четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси без особени спорове между управляващи и опозиция.

Какво още е заложено в законопроекта?

Правителството обеща безплатни детски градини и ясли при представянето на проектобюджета за 2022 г. За целта са необходими промени в Закона за подоходното облагане, както и в Закона за здравето. Освен това в Бюджет 2022 са заложени още 85 млн. лв., които да покрият таксите на децата.

Заложено е и отпадането на данъка върху лихвите, както и облекчаване на режима на т.нар. данък „Уикенд“, който беше намален от 10% на 3%. Предвижда се също отпадането на данъка върху разходите в натура, свързани със собствени, наети или предоставени за ползване активи за лично ползване или свързани с наетия персонал. От 1 януари 2023 г. те трябва да се третират като непризнати разходи.

В законопроекта е заложено още през 2022 г. работодателите, които не са предоставили на служителите си дължимите ваучери за храна, да ги предоставят заедно с ваучерите за следващия месец. Те също не следва да бъдат облагани за всеки от месеците, за които се отнасят предоставените купони.

Променя се и Законът за изменение и допълнение на Данъчно-процесуалния кодекс и месечните обезпечения и обезщетения за 2021 г. по Закона за управление на отпадъците. С промяната се предлага тези суми да останат по сметките на общините и да се разходват с решения на общинските съвети.

На косъм от първото прието предложение на „Възраждане“

Беше отхвърлено предложението на „Възраждане“ за увеличение на нормативно признатите разходи от дейността на адвокатите от 25% на 40%. Изненадващо, освен ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ в подкрепа на текста бяха и по-голямата част от депутатите на ИТН. Гласовете обаче не достигнаха – предложението беше отхвърлено с 95 гласа „за“, 67 „против“ и 35 „въздържал се“.

Източник: Offnews.bg

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!