BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

НАП запечата обект за зареждане с течни горива в Бургас /снимки/

Национална агенция за приходите запечата обект за зареждане с течни горива, който не е отчитал продажбите си по надлежния ред с Електронна система с фискална памет (ЕСПФ). Проверката в обекта в гр. Бургас, местността Капче, е в рамките на продължаващия от септември миналата година тотален данъчен контрол на търговията с горива с цел преодоляване на данъчните рискове в сектора.

При контролни действия на изхода на данъчен склад, служителите от звеното за фискален контрол са установили, че проверяваният обект в м. Капче е получател на над 6000 литра дизелово гориво, които не са подадени в Информационната система „Контрол на горивата“ на НАП. През 2021 г. фирмата, която се занимава с товарен транспорт, е отчела към НАП доставки на течни горива в размер на 189 937 л., докато за 2022 г. няма такива данни в системата на приходната агенция.

Според действащото законодателство, лица, които зареждат гориво за собствени нужди от стационарни резервоари с вместимост над 1000 литра, са длъжни да регистрират и отчитат тази дейност. Проверяваната фирма не попада в изключенията на нормата, като не са регистриран земеделски производител и намереното гориво не се използва за инсталации за производство или отопление.

В резултат на продължаващите контролни действия на НАП, в горивния сектор се отчита ръст от близо 20% на продаденото количество гориво в сравнение с аналогичен предходен период, сочат  данни на приходната агенция.

„Главният фокус на НАП е да насърчава доброволното спазване на правилата. Целта на контролната кампания е да предотврати спекулата  от страна на фирми, занимаващи се с горива, като желанието ни е да бъдат изрядни данъкоплатци. Вярвам, че кампанията на НАП ще бъде от полза не само за бюджета, а и за цялото общество“, коментира по повод проверките заместник изпълнителният директор на НАП Георги Димов.

The post НАП запечата обект за зареждане с течни горива в Бургас /снимки/ appeared first on zonaburgas.bg.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!