BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Джинджифил за отслабване, как да го пием правилно?

На джинджифила се приписват едва ли не чудодейни свойства. Смята се, че той може да замени цяла аптека. Помага при главоболие и дори при отравяне. Джинджифилът обаче има и едно свойство, което го превръща в особено ценен за повечето жени – коренът помага когато искаме да се отървем от излишни килца. За да бъде ефективно отслабването обаче е добре да знаем как точно трябва да се пие настойката от джинджифил. Предлагаме ви две рецепти, подбрани от диетолозите на Woman.ru

Как да пием джинджифил през лятото, за да отслабнем?

Летният чай с джинджифил за отслабване е хубав както прясно сварен, така и охладен. За 1 литър джинджифилова напитка ви трябват 3-4 лъжички зелен чай, който също е много добър помощник в отслабването, 4 см. корен от джиджифил, ½ лимон (почистете добре кората и я добавете към нарязания на ситно джинджифил). Ако искате можете да добавите и малко мента.

Заливате джинджифила и лимоновата кора в 500 мл. вода и варите на бавен огън за 15-20 минути. Добавете нарязания на тънко останал лимон и ментата и оставете още 10 минути, след което прецедете. Сварете зеления чай в 500 мл. вода, за не повече от 3 минути. След това смесете двете напитки в една.

Този чай се пие на малки порцийки, от около 30 мл. през целия ден. Не го пийте на гладно или веднага след хранене.

Зимна рецепта за джинджифилов чай

Когато навън е студено и навсякъде ни дебнат вируси, джинджифиловата напитка с мед не само ще ни помогне да отслабнем, но и ще подсили имунитета. Медът съдържа 80% захари, основно глюкоза и е доста калоричен. Това обаче не намалява достойнствата му. Медът съдържа витамин В6, цинк, желязо, калций, фосфор, аминокиселини. Ако добавите малко мед към джинджифила ще получите ароматна и вкусна напитка.

Зимният чай за отслабване се приготвя лесно. 4 см. корен от джинджифил се нарязва на тънко и се залива с 1 литър гореща вода, добавят се 2 ч.л. канела. Напитката се оставя да престои около час, най-добре в термос, за да се запази топла. След това се добавят 4 ч.л. лимонов сок, ¼ лют червен пипер. Медът се добавя непосредствено преди пиене, когато чаят вече е поизстинал. На 200 мл. чай се пада ½ ч.л. мед. Важно е да не забравяте, че горещата вода – над 60 градуса разрушава полезните вещества в меда. От този ароматен чай можете да пиете до 2 литра на ден. Добре е също така да не пиете чая повече от две седмици, макар че резултатът ще ви хареса. Джинджифиловата настойка освежава, ободрява и контролира апетита. Хубаво е да не го пиете вечер, защото действа енергизиращо.

Която и от двете рецепти да изберете, няма да сгрешите. Полезните свойства и качества на джинджифила са известни от векове. Той помага при храносмилането, има антисептични свойства, контролира дори нивата на кортизола и инсулина.

Въпреки това жълтият корен не е универсално лекарство. Важно е да се знае, че не всеки може да яде джинджифил или да пие чай от него.

Не използвайте джинджифил ако:

Сте бременна или кърмите;

Страдате от жлъчнокаменна болест;

Ако имате проблеми с кръвното налягане – хипертония или вегетативно-съдова дистония;

Имате възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт;

Получавате хранителни алергии;

Имате отоци.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!