BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Хотелиерите в Слънчев бряг: Дайте ваксини, за да спасим туризма

Без чартърни полети не можем да съществуваме, казва още хотелиерът Веселин Налбантов

„Служителите в хотелите се безпокоят от ковид и по-голямата част от тях желаят да се имунизират, защото гладът е по-силен от пандемията”. Това коментира пред Грамофона нюз зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Веселин Налбантов.

„Ние от курортите предложихме на правителството бързо, незабавно и приоритетно да ни отпусне поне 200 000 ваксини, но към днешна дата нямаме отговор дали ще ги получим. Нямаме нужда от санитарни препарати, с които сме се запасили още от миналата година, а от ваксини. Нека не се забравя, че ние сме приоритетен отрасъл. Нека не забравяме, че от нашия зависят и други отрасли”, коментира още Налбантов.

По официални данни на туристическото министерство летният сезон ще бъде открит официално точно след месец. Предишни години заетите в бранша очакваха с нетърпение гости от страната и чужбина и през почти всички летни месеци се пукаха по шевовете от работа.

От година насам нещата не се случват по най-правилния за бранша начин и се наложи всички, свързани с туризма, да се нагаждат към необичайната ковид обстановка.

„Ако служители от други отрасли например могат да изчакат с имунизацията, ние не можем. Ние трябва да покажем пред света, че сме готови и това трябва да стане бързо. Разберете правилно, първо работещите по морето трябва да се ваксинират  и после да очакваме да дойдат туристите. Нас все пак трябва да ни определят като хора на първа линия и все още се чудя защо не ни пренасочват ваксини”, пита се още хотелиерът от Слънчев бряг.

Налбантов даде за пример двете ни южни ни съседки Гърция и Турция, където ваксинацията на хората в бранша вече била започнала.

Той все още не може да направи по-сериозна прогноза за Лято 2021, но категорично не очаква добър сезон. „Нека си припомним какво беше миналата година. Сезонът в Слънчев бряг донякъде беше спасен. На юг, където се предлагат по-малки къщи за гости, беше по-лесно. Базите за нощувки там са по-малко, а как се пълнят и поддържат големите хотели при нас? Нека е ясно на всички, че ние без чартърни полети не можем да съществуваме”, допълни още Веселин Налбантов.

В заключение той допълни, че заради обявената дата – 1 май за начало на сезона, негови колеги вече са в трескава подготовка на базите си.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!