BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Днес е празник на мама и на всяка дама

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ

Любим празник за едни и отричан от други. Празник на мама, но и на всяка жена. На днешния 8 март отбелязваме Международният ден на жената.

Днес е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Започнал само като политическо събитие на социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни.

В днешни дни на много места този ден губи своята икономически и политическа окраска от миналото и става просто повод за мъжете да изразят своето уважение и внимание към жените около тях. У нас денят се празнува и като Ден на майката, въпреки че според мнозина християнският празник на майката и жената е малко по-късно – на Благовещение, което се празнува винаги на 25 март.

Какво казва историята?

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на XX век, която поражда протести за подобряване условията на труд. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк.

На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема:

 Всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота.

На следващата година, Международният ден на жената е отбелязан от повече от един милион хора в Австрия, Дания, Германия и Швейцария.

Макар и да се поражда на Запад, Международният ден на жената се отбелязва най-много в периода след Втората световна война на Изток. През 1965 г. 8 март е обявен официално като неработен ден и празник на жената в СССР.

У нас 8 март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване. Но една след 1944 година празникът става все по-масов, превръщайки се в любим ден на много жени.

Източник: Днес.бг

Снимка: Dama.bg

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!