BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Затварят социалните услуги с целодневна грижа

Социалните услуги от резидентен тип в страната ще бъдат затворени до 15 юли. Това са центровете за настаняване от семеен тип, защитените жилища и специализираните институции за пълнолетни и възрастни хора. В тях няма да се допускат свиждания. Близките на настанените ще могат да получават информация по телефон, скайп, вайбър, електронна поща или друг изключващ директен контакт начин от директорите на услугите и от общините, които са доставчици. Това съобщиха от социалното министерство предаде „Нова“.

Отворени остават дневните центрове, центровете за рехабилитация и социална интеграция, центровете за обществената подкрепа и звената „Майка и бебе“. По преценка на директорите им в тях се провеждат индивидуални консултации или групови занимания с по-малък брой хора. Задължително е носенето на маски и спазването на противоепидемичните мерки. Продължава и възможността за консултации по вайбър или скайп със социални работници, логопеди или психолози.

Дирекциите „Социално подпомагане“ и Бюрата по труда продължават да обслужват хора, като те трябва да бъдат с маски и да спазват нужната дистанция на гишетата. Публичните събития на Агенцията по заетостта – мобилни бюра по труда, трудови борси и др., ще се провеждат при заетост на местата до 50% от общия капацитет и спазване на физическа дистанция от 1,5 м. Инспекцията по труда ще се включи в междуинституционалните екипи за контрол по спазване на мерките. До момента от Главната инспекция по труда са извършили 10 500 проверки. Над 5000 са били с акцент контрол на създадената от работодателите организация на дейността по безопасност и здраве при работа, насочена към намаляване на риска от разпространение на COVID-19.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!