BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

За първи път в България! Поставиха сателитен предавател на къдроглав пеликан в Бургас

На 22 февруари екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) успешно улови и постави сателитен предавател на къдроглав пеликан в района на Атанасовското езеро край  Бургас. Това е първият къдроглав пеликан с предавател в България.

Предавателят тежи 33 грама и e с размери 55×56×32 мм. Поставен е на участък от крилото на птицата, където да не създава неудобство при полет и плуване. Екипът на БДЗП маркира пеликана и с цветни пръстени, като измери теглото му, дължината на крилете, клюна, краката и опашката за целите на проучването на вида. Събраната информация ще е от изключителна важност за неговото опазване. 

Веднага след манипулацията къдроглавият пеликан бе освободен и към момента данните от предавателя показват, че все още е в района, като нощува и се храни в различни части на бургаските езера.

Това е четвъртият уловен за този сезон къдроглав пеликан от експертите на БДЗП. Останалите птици, които са маркирани само с цветни пръстени, също бяха наблюдавани на терен от екипа и изглеждат в добро здравословно състояние. Улавянето и маркирането на възрастни пеликани се прави за първи път в България и е голям напредък в изследването на този рядък вид. Чрез данните от пръстените и сателитната телеметрия ще разберем повече за екологията и заплахите за къдроглавия пеликан, което ще ни помогне да планираме и предприемем бъдещи природозащитни мерки за неговото опазване.

Изследването на вида чрез сателитна телеметрия се осъществява в рамките на международния проект „Опазване на къдроглавия пеликан по Черноморско-средиземноморския прелетен път“ (LIFE18/NAT/NL/000716), финансиран по програма LIFE на ЕС. Проектът се координира от Rewilding Europe, а другите партньори, освен БДЗП, са Дирекция на Природен парк „Персина“, Румънското орнитологично дружество (SOR), Гръцкото орнитологично дружество (HOS), Rewilding – Украйна и Rewilding – Дунавска делта. Скоро данните от предавателя ще бъдат качени на сайта на проекта www.life-pelicans.com и ще може в реално време да се следят придвижванията на птицата.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!