BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Зорница Русинова: Спасихме 16 000 работни места в Бургаска област

16 хил. работни места са спасени в Бургаска област благодарение на мерките, които Министерството на труда и социалната политика въведе за справяне с коронакризата. Това коментира в Бургас зам.-министър Зорница Русинова. Около 4000 са работниците от туристическия и транспортен бранш в региона, които ползват мярката 80/20, допълни Русинова.

„Обезпечени сме с достатъчно средства и обмисляме каква да е подкрепата през следващата година. Виждаме, че и без ограничения бизнесът ще продължи да се нуждае от подкрепата на държавата“, обясни заместник-министърът.

В момента се водят разговори с Европейската комисия, за да се удължи подкрепата по новата мярка „Заетост за теб“. Чрез нея държавата осигурява  минимална работна заплата в рамките на три месеца. Идеята е тази подкрепа да бъде половин година.

„Подготвяме и възможности за преквалификация на хората. Първите мерки бяха насочени към това да не се загубят работни места. В рамките на тези месеци успяхме да запазим работата на 300 000 човека в страната. Това означава един сериозен процент на задържане на нивата на безработица“, допълни още Зорница Русинова.

В момента и Министерството на икономиката подготвя програми, които да помогнат фирмите, за да подобрят условията на труд и да осигурят безопасна среда за своите работници.

Зорница Русинова е на работно посещение в Бургас. по-рано тази сутрин тя се срещна с ръководството на фирма М-бус, която е една от първите, които получиха финансиране по програмата 60/40.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!