BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Световните музиканти Минчо Минчев и Людмил Ангелов с рецитал в неделя

  • С концерта с благотворителна кауза в Зала Опера на 18-и октомври се отбелязва 70-годишнината на Минчо Минчев

Двама световноизвестни музиканти – цигуларят Минчо Минчев и пианистът Людмил Ангелов, ще дарят на почитателите на квалитетната музика в Бургас незабравими моменти на досег с изкуството в неговите най-висши измерения с изключително артистично присъствие във вещо подбраната програма на камерния концерт в неделя, 18-и октомври, от 19 часа, в залата на Държавна опера – Бургас.

Рециталът е част от национално турне, като първата сценична проява ще бъде във Варна, на 17-и октомври. Поводите за осъществяване на националното турне са два. Единият е благотворителен – двамата забележителни музиканти ще дарят хонорарите си от петте предвидени концерта на фондация „Панчо Владигеров“, която организира Международния конкурс за пианисти и цигулари на името на големия български композитор. Другият повод е 70-годишнината на Минчо Минчев, която отбелязахме съвсем наскоро, на 17-и септември т. год. – турнето е повод за отпразнуване на юбилея, чрез артистичното взаимодействие на големия цигулар с публиката, на която е безспорен любимец, чрез божествения звук на неговия „Страдивариус“. Освен лауреат на редица престижни национални и международни награди, през 2011 г. проф. Минчо Минчев става носител и на първия приз на името на световноизвестния диригент Емил Чакъров, връчвана официално от Община Бургас на закриването на Бургаските музикални празници.

Пианистът Людмил Ангелов, който е известен с факта, че изпълнява цялото творчество на Шопен /т. нар. Шопенов интеграл/, един от най-емблематичните композитори от периода на Романтизма, споделя, че за него предстоящите концерти са специални, защото това е  първото съвместно турне с именития цигулар. Концертното турне се осъществява със сътрудничеството на Посолството на Република Турция в България.

В програмата, която бургаските почитатели на класическата музика ще чуят в неделя, 18-и октомври, са включени: Шакона в сол минор от Томазо Витали и Сюита в старинен стил от Алфред Шнитке,  Соната №5 във Фа мажор, Оп. 24 „Пролетна“ от Лудвиг ван Бетовен и Соната в Ла мажор от Цезар Франк. Програмата е съчетала сдържаната красота на предкласичната музика с изящните канони на класицизма. По този начин, емоционалното и естетическо въздействие върху публиката преминава през различни нюанси, давайки богатство на възприятията.

Проф. Минчо Минчев

Роден е на 17 септември 1950 г. в квартал Бичкиня в Габрово. Баща му е уважаваният д-р Николай Минчев. Любител на музиката, бащата заразява с тази страст своя син. От най-ранна възраст Минчо започва да изучава цигулка под ръководството на Петър Чаракчиев. На 9-годишна възраст изнася първия си самостоятелен концерт в залата на Драматичен театър „Рачо Стоянов“.

Продължава образованието си в Национално музикално училище „Любомир Пипков“, София като ученик на проф. Емил Камиларов, при когото продължава да следва и в Българската държавна консерватория в София.

За блестящи постижения е изпратен от Министерството на културата на двугодишна специализация при световноизвестния цигулков педагог Ифра Нийман в Лондон.

Минчо Минчев печели 3 първи награди на конкурса „Карл Флеш“ в Лондон – награда на журито, награда на публиката и награда за най-добро изпълнение на музика на Бетховен. Става лауреат на международните авторитетни конкурси „Виенявски“ (Полша) и „Паганини“ (Италия). След тези призове дъщерята на големия цигулар от началото на ХХ век Йозеф Сигети му предоставя за 2 години цигулка „Гуарнери“, принадлежаща на нейния баща.

През 1977 г. специално за него българската държава купува цигулка „Страдивари – барон Витгенщайн“, изработена от големия италиански майстор през 1716 г.

Минчо Минчев е бил солист на световноизвестни оркестри като: Лондонската кралска филхармония, Амстердамския симфоничен оркестър, Санктпетербургската филхармония, Дрезденската филхармония, Женевския радиоцентър, Букурещката филхармония, Атинската филхармония, Истанбулската филхармония, Анкарската филхармония.

Сред световноизвестните диригенти, с които е партнирал, са сър Невил Маринър, сър Александър Гибсън, Джон Елиът Гардинър, Ленърд Слаткин.

Репертоарът на Минчо Минчев е огромен и разнообразен. В него са включени и много композиции, написани специално за него. Има множество реализирани записи. Участва като член на жури на множество национални и международни конкурси. Близо 2 десетилетия проф. Минчо Минчев е прославен и много търсен педагог заради неговата всеотдайност и активното му участие в цялостното развитие на младите цигулари, имащи късмета да работят с него.

Освен че е носител на награди от конкурси, Минчо Минчев е определен за Музикант на годината от слушателите на предаването „Алегро виваче“ на БНР.

През 1990 г. е избран за професор в Университета за изкуства „Фолкванг“ в град Есен, Германия.

Въпреки че през последните 20 г. проф. Минчо Минчев не живее в България, присъствието му в музикалния живот на страната продължава да бъде активно. Той води многобройни майсторски класове в София, на международните фестивали „Варненско лято“, „Мартенски музикални дни“ в Русе, „Аполония“ в Созопол, „Дни на камерната музика“ в родния му град Габрово.

Председател на фондация „Панчо Владигеров“.

Председател на Международното жури по цигулка на Международния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“.

Артистичен директор на Международната лятна музикална академия „Варненско лято“.

Води майсторски класове в много страни от Европа, Америка, Азия и Австралия.

Член на Управителния съвет на Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий“.

Людмил Ангелов:

Пианистът Людмил Ангелов e роден във Варна и завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София. Негови учители са Виктория Спасова, Людмила Стоянова и феноменалният пианист и педагог Константин Станкович. Отличен е с награди от конкурсите „Фр. Шопен“ в Полша, Международен конкурс „Палм Бийч“ (САЩ), Piano Masters в Монте Карло и World Piano Masters Tour (Франция).

Популярен на петте континента Людмил Ангелов е изнасял рецитали, концерти c камерна музика и е бил солист на реномирани оркестри, под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е в Берлинската филхармония, „Музикферайн“ във Виена, „Концертгебау“ в Амстердам, „Плейел“ и „Гаво“ в Париж, „Линкълн Център“ в Ню Йорк, „Ла скала“ в Милано, „Алте Опер“ във Франкфурт, „Херкулес” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте Карло, Цюрихската опера, „Аудиторио Насионал“ в Мадрид, залата на Московската консерватория, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, KBS в Сеул и много други.

Реализирал е записи за компаниите RСА, Gega New, Pentatone, Danacord, Non Profit Music, Toccata Classics, Hyperion, Vela Records и Virginia Records. Компактдискът му с Ронда и Вариации на Шопен е награден от Националния Шопенов Институт във Варшава с “Grand Prix du Disque Chopin”. През 2016 г. британската фирма Hyperion издава звукозаписната премиера на Концерт за пиано и оркестър Оп. 3 от Мориц Мошковски, записан от пианиста с Оркестъра на ВВС в Глазгоу.

Людмил Ангелов е признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен. През сезон 1987/1988 той представя всички творби за соло пиано на композитора в цикъл от дванадесет рецитала. За това уникално събитие той получава отличието „Млад музикант на годината“ в България. Той е чест гост на най-известните Шопенови фестивали, включително фестивала „Шопен и неговата Европа“ във Варшава. През 1999 г. изпълнява с огромен успех Интеграла с музика на Шопен в Мадрид и други градове в Испания. Десет години по-късно пианистът представя отново Шопеновия интеграл в България и Испания.

През 2011 г. учредява Фондация „Пиано Екстраваганца“, която става организатор и продуцент на ежегоден международен музикален фестивал „Пиано Екстраваганца“, посветен на рядко изпълнявани произведения от клавирния репертоар.

Людмил Ангелов концертира активно в творчески тандем с цигуларя Веско Ешкенази. През 2006 година двамата осъществяват интегрално изпълнение на Моцартовите сонати за пиано и цигулка в Хихон, Толедо и Мадрид, а през 2016 г. участват с огромен успех в „Европейски музикален фестивал“ в София, отбелязвайки 20 години съвместна сценична изява с проекта „Танго”.

Людмил Ангелов е носител на наградата „Аполон Токсофорос“ на Фондация „Аполония“ и е член-кореспондент на Кралската академия на изящните изкуства в Толедо. През ноември 2011 г. е награден от Министерството на Културата на Република Полша с медал „Gloria Artis“ за заслуги в популяризирането на полската музика по света, а през 2015 е удостоен с Голямата награда на град Варна за цялостната си дейност. От сезон 2011/2012 той преподава като почетен професор в Нов български университет, където ежегодно изнася и голям майсторски клас. Канен е за жури на международни конкурси, между които “Фр. Шопен” във Варшава през 2010, 2015 и 2020 година.

The post Световните музиканти Минчо Минчев и Людмил Ангелов с рецитал в неделя appeared first on zonaburgas.bg.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!