BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Извънредно: Сформираха пандемичен комитет за противоепидемични мерки срещу нахлуването на Омикрон

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова сформира пандемичен комитет в здравното ведомство, чиято задача е да анализира и координира дейностите по изпълнение и контрол на въведените в страната противоепидемични мерки. Комитетът ще бъде ръководен от заместник-министър доц. Георги Йорданов. В състава му влизат представители на ръководството на МЗ, главният държавен здравен инспектор, представители на регионалните здравни инспекции и на спешната медицинска помощ. Това стана ясно на работна среща в Министерството на здравеопазването, на която присъстваха здравният министър, заместник-министрите, доц. Ангел Кунчев и експерти, ангажирани с наблюдението на епидемичната обстановка.

След проведени консултации с ръководствата на експертните съвети по епидемиология, инфекциозни болести и вирусология беше взето решение да продължи активното наблюдение на епидемичната ситуация, в т.ч. с оглед разпространението на варианта Омикрон. Доц. Кунчев подчерта, че в зависимост от различните показатели е готов да предложи актуализация на противоепидемичните мерки. Към настоящия момент не се предвижда въвеждането на допълнителни ограничения, с изключение на увеличаване контрола по отношение влизащите в страната граждани, посочи главният държавен здравен инспектор.

Предстои да бъде актуализирана заповедта за влизане в страната, като лица, които пристигат у нас от страни, попадащи в „червената зона“, освен сертификат за ваксинация или преболедуване, следва да предоставят и отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в България, а в противен случай ще подлежат на 10-дневна карантина.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!