BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изложба в Черноморец показва римски некропол на колонията Деултум

На 10.07.2020 г. от 17.30 ч. в музейна експозиция „Свети Никола“ ще бъде открита гостуваща изложба на Общински исторически музей Средец – „Римски некропол на римска колония Деултум“.

Обектът плосък римски некропол е локализиран през 2013 г. при изкопни дейности за изграждане на нов завод на фирма „Алтест“ ЕООД в местността Недялкови каби в землището на село Дебелт.

Той е разкрит в резултат на спасителни археологически разкопки, проведени през 2013 и 2017 г. финансирани от инвеститора на новостроящия се завод. Некрополът е разположен на южния бряг на река Средецка върху малък хълм, слабо доминиращ над околния терен.

Некрополът е с два периода на датиране през Римската епоха – от края на I до първата половина на III век и Средновековие – IX–X в.

Некрополът на Деултум представя богата картина на различни гробни съоръжения и ритуали, отразяващи социалния статус на погребаните. Изследвани са 253 гробни съоръжения, от които 198 са свързани с римската колония Деултум. В изложбата е представен погребален инвентар от керамични и стъклени изделия за периода II-III в., земеделски сечива от бронз, риболовни принадлежности, свързани с един от поминъците на населението на римска колония Деултум, женски накити от стъклена паста и колекция от бронзови монети на Фаустина Млада и император Хадриан.

Изложбата се организира под патронажа на Община Созопол.

Материалът Изложба в Черноморец показва римски некропол на колонията Деултум е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!