BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изявени преподаватели отпразнуваха един век педагогическо образование в Бургас

С Тържествен академичен съвет, откриване на нов музей и изискан коктейл преподавателите от катедра „Педагогика и методика на обучението“ към Бургаския държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“ зарадваха многобройните си гости.

Под мотото „Дух, традиция и бъдеще“ те събраха бивши директори и преподаватели, някои от които, на повече от 80 години, с млади педагози, служители от образователни, социални и правни институции, и студенти, които демонстрираха мини роботи, използвани днес в обучението на деца в нашия град.

Така те отпразнуваха заедно eдин век педагогическо образование в Бургас и 60 години Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

С думи на признателност и ефектни видеопрезентации ръководителят на катедра „Педагогика и методика на обучението“ проф. Румяна Папанчева приветства на сцената изявени личности, дали своя принос към педагогическата наука. Те получиха поздравителни адреси, почетни плакети и по една статуетка във формата на сова – символ на науката и мъдростта.

Празникът се състоя в актовата зала на Факултет по обществени науки и прерасна в импровизиран концерт с изпълнения на странджанска гайда, творби от Моцарт, авторски композиции и популярни хитове – всички в интерпретация на бивши и настоящи преподаватели.

В новия музей „История на педагогическото образование през XX в.“ гостите сякаш попаднаха в машина на времето. На входа му ги посрещна стара черна дъска и дървен чин от миналия век, а в другия край студенти им подаваха очила за виртуална и добавена реалност и им показваха модерни движещи се мини роботи. Младите разпалено обясняваха как децата ги програмират и учат с тях. Възрастните разказваха какво е било едно време.

Лентата за официалното откриване на музея „История на педагогическото образование в Бургас през XX в.“ прерязаха: заместник-кметът по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Йорданка Ананиева, ректорът на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – проф. дмн Христо Бозов, деканът на Факултет по обществени науки Тинка Иванова и ръководителят на катедра „Педагогика и методика на обучението“ – проф. Румяна Папанчева.

Музеят е отворен целогодишно за гражданите и гостите на Бургас и съдържа предмети, използвани в училищата през миналия век, табла със стари снимки, документи и важни исторически данни. Разположен е в пинакотеката на Факултет по обществени науки, където могат да се видят ценни картини и стенописи от известни български художници.

The post Изявени преподаватели отпразнуваха един век педагогическо образование в Бургас first appeared on Burgasnews.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!