BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Интересна „Нощ в музеите и галерията“ на 17 юни в Поморие

На 17.06.2022 г. /петък/ Исторически музей и Градска художествена галерия „Дечко Стоев” – гр. Поморие Ви канят на „Нощ в музеите и галерията“.

Инициативата за провеждането на „Нощ на музеите и галериите” възниква във Франция през 2005 г. и е под патронажа на Генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО. Броят на културните институции, участващи в инициативата, непрекъснато се увеличава. В световен мащаб нараства и броят на посетителите, които с желание се възползват от интересната възможност.

„Нощта“ в Исторически музей – гр. Поморие ще започне от 18.00 часа с участието на Общински духов оркестър – Поморие, ПГ „Тракийка“ към Тракийско дружество „Одринска епопея“, ДФТА „Раковина”, дует Анелия и Кристиян Налбантови, малкия гайдар Яни Атанасов и поморийски ученици от музикално училище „Проф. Панчо Владигеров”- гр. Бургас.

След богатата музикална и танцова програма ще бъде открита изложбата: „Балканската война и нейното отражение в Анхиалския край“. Експозицията е първият по рода си опит многостранно да се проследи участието на Анхиало (днешно Поморие) в Балканската война. Представен е подвигът на воините от Анхиалския край, пожертвали се в името на обединението на Отечеството. Специално внимание е отделено на отбраната на града и на трудностите на цивилното население във военно време. Отделен акцент в панорамната картина на следвоенния период е тежката участ на стотиците бежански семейства от Одринска Тракия и Македония, потърсили спасителен пристан в Анхиало и околността.

От 20.00 часа ще бъде открита благотворителна изложба „Креативна керамика, изработена на грънчарско колело от жени в неравностойно и равностойно положение” по проект, финансиран от ЮНЕСКО. За финал деца и възрастни ще имат възможността лично да се потопят в магията на грънчарството в уютното ателие на музея. С помощта на музеен специалист всеки участник ще изработи своя собствена творба (пластика, съд, пано), която ще отнесе у дома за спомен.

Към инициативата в Поморие ще се включат също Музеят на солта и Центърът за наблюдение на птици „Поморийско езеро“.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

Ето и пълната програма:

Исторически музей – Поморие

18.00 ч. – Откриване на изложбата: „Балканската война и нейното отражение в Анхиалския край“. С участието на: Общински духов оркестър – Поморие, ПГ „Тракийка“ към Тракийско дружество „Одринска епопея“, ДФТА „Раковина” – гр. Поморие, дует Анелия и Кристиян Налбантови, малкия гайдар Яни Атанасов, поморийски ученици от музикално училище „Проф. Панчо Владигеров”- гр. Бургас;

20.00 ч. – Откриване на благотворителна изложба : „Креативна керамика, изработена на грънчарско колело от жени в неравностойно и равностойно положение” по проект, финансиран от ЮНЕСКО;

21.00 ч.  – Демонстрации в керамичното ателие на музея.

Музей на солта

17:30 ч.  – Представяне на книгата „Паметта на солта”, посветена на 20-годишнината от създаването на Музея на солта

18:00 ч. – Презентация на Доц. д-р Стефка Тепавичарова от Институт по обща и неорганична химия  при Българска  академия на науките за „Лечебното и козметичното действие на морската вода, луга и кал”

Център за наблюдение на птици  „Поморийско езеро”

Представя мобилната изложба  на Исторически музей – гр. Поморие и Регионален исторически музей – гр. Бургас: „Птиците – небесни пратеници или какво?”

Музеите ще бъдат отворени до 24.00 ч.

Вход  свободен

Градска  художествена галерия „Дечко Стоев” ще работи с удължено работно време до 23.00 ч.

Вход  свободен

The post Интересна „Нощ в музеите и галерията“ на 17 юни в Поморие appeared first on zonaburgas.bg.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!