BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Искам да направя статуя на Адолф

Известният бургаски художник и историк Митко Иванов с позиция относно паметника на Боян/Вениамин, който е поставен в зоната за обществен достъп на пристанище Бургас. Публикуваме коментара му без редакторска намеса:

Искам. И искам да я поставя на мястото на Боян Магьосник. Тук някой ще каже: „Хайде, стига глупави провокации. Завидял си на колегата, че се е уредил, та и ти сега…“

Ами не. Боян Магьосник не е съществувал, той е литературен герой. Боян / Вениамин няма нищо общо със създаване на богомилството, камо ли със Сирия, камо ли със село Бяла вода, където уж бил направил не знам си какво. Сега остава и там да му издигнат такава скулптура (много голям смях).

Всичко това са измислици. Единственото, което знаем е, че е имало такава личност, вероятно маргинализиран (неизвестно защо, предполага се – заради езичество или ерес) син на цар Симеон Велики.

Нещо важно: скулптурата е поставена в нарушение на всички публични правила – (известно ми е, че Община Бургас нямала нищо общо с нея; същото и за Областна управа; но как точно на входа на зоната за обществен достъп, в която Общината е партньор, може да се появи такава чудория; защо не я поставят в някой склад на пристанището, например?)

Някой сети ли се в цялата тая олелия, че само на няколко метра се намира Филиалът на Художествената академия? Че оттук ще минават студентите – настоящи и бъдещи? Че Академията е едно от най-старите висши учебни заведения в България?

Известно ми е, че решението на г-н Диян Димов, шефа на пристанището, да се постави скулптурата, не е еднолично. И той си има началници, които са се обадили и са му наредили какво да прави.

Всичко това може да се определи като балкански практики от 90-те г. на ХХ век. Но сега сме 2021 година:

Има медии.

Има средна класа.

Има ЕС.

Има Терминал 2.

Нещо повече – има вече свободни хора (не са много, но има).

Тъкмо затова искам да направя скулптура на Адолф и да я поставя на същото място.

Скулптура на инженер Адолф Герар, създателят на Бургаското пристанище.

Митко Иванов, 2021 г.

*Адолф Герар (Adolphe Guеrard; 1841-1921). Френски експерт, проектирал и контролирал строителството на пристанищата в Бургас и Варна. Инж. Герар е роден на 3 юли 1847 г. в Раон-л’Етап (Raon-l’Etape), център на кантон в Североизточна Франция. Герар е един от най-известните в света строители на пристанища в края на ХIХ и началото на ХХ век.

Под негово ръководство са построени пристанищата в Констанца (Румъния), Монтевидео (Уругвай), разширението на пристанището в Биенос Айрес. Освен това той е съветник при съоръжаването на пристанищата в Вахиа Бианка (Аржентина), Яфа и Хераклея (Ерегли) в Османската империя.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!