BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Как да приготвим перфектните кюфтета

Голямото кюфте, направено със собствените ви ръце, ароматно и парещо, винаги остава символ на домашния уют. Няма възрастен или дете, освен ако не са заклети вегетарианци, които да могат спокойно да отминат възможността да опитат вкусно, току-що приготвено домашно кюфте, пише gotvach.bg.

За да създадете истински шедьовър, а не обикновено кюфте, ще трябва да приложите някои хитринки. Най-вкусните кюфтета се получават, ако използвате смес от телешка и свинска кайма.

Ако имате възможност, отдайте предпочитанията си на цяло парче месо в магазина, а не на готовата кайма. След това можете да смелите месото, и то не по-малко от три пъти.

За да са по-бухнали кюфтетата, добавете накиснат в мляко бял хляб без кората или картофено пюре. Можете да ги замените с грис, извара, сурови настъргани картофи или тиквички, което обаче е по-различен вариант на класическите кюфтета.

Не трябва да забравяте обаче, че поне две трети от състава на сместа за кюфтетата трябва да са чиста кайма. Ако видите, че тя става прекалено разкашкана, добавете още малко месо.

Можете да сложите в каймата нарязани на много малки парченца пръжки.

За любимите на всички ни кюфтета ви трябват около 1 кг кайма смес, филия накиснат и отцеден хляб, 1 яйце, сол на вкус, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. кимион и малко лют червен пипер, ако сте любители на пикантния вкус. Смесете всичко и започнете да мачкате с ръце каймата.

Оставете омесената кайма да си почине в хладилника. Преди да направите всяко кюфте, топвайте ръцете си в съд със студена вода. Така оформените кюфтета пускайте да се пържат в умерено сгорещено олио от двете страни. Може и да оваляте всяко кюфте в галета или грис – пържете първо на много силен огън без капак, а след това на бавен, под капак.

Можете да приготвите и кюфтета на пара, ако поради някакви причини не трябва да консумирате пържено. Поднесете кюфтенцата горещи, с пюре или картофи, макар че това е изключено, ако спазвате принципите на разделното хранене.

Ако страдате от гастрит, не солете каймата за кюфтетата и в никакъв случай не слагайте в нея черен пипер или други дразнещи стомаха подправки, и задължително пригответе кюфтетата на пара.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!