BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ГЕРБ-СДС: Инвестиции в модерна инфраструктура и гъвкава работна среда са бъдещето на образованието

Продължаващ ангажимент за ръст на учителските и университетските заплати, инвестиции в образователна инфраструктура, непрекъсната квалификация на ангажираните в сектора. Това бяха част от темите, обсъдени по време на Национална онлайн среща-разговор „Образование за следващото поколение“. Домакин на събитието бе инж. д-р Даниел Панов, областен координатор на ПП ГЕРБ – Велико Търново и кмет на града.

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ-СДС в област Бургас взеха участие в събитието, което се проведе в платформата Zoom. Георги Вражев, преподавател в СУ „Иван Вазов“ Поморие и Павел Чепов, директор на Търговска гиманзия-Бургас споделиха идеите си в сферата на образованието, както и добри практики от професионалния си опит. В дискусията се включиха още председателят на ОбС-Бургас проф. Севдалина Турманова и общинският съветник проф. Стотир Сотиров.

В дискусионния панел взеха участие водачите на листите на ГЕРБ-СДС проф. д-р Костадин Ангелов  и Красимир Вълчев – водачи на листите в областите Варна и Стара Загора. „Българският учител има мисия – той носи отговорност за бъдещите поколения и трябва адекватно да реагира на промените в средата на работа. Мотивираните преподаватели ще дадат най-доброто за нашите деца, ето защо образованието остава приоритет за ГЕРБ“, обединиха мнението си участниците.

Предвижда се средната учителска заплата да достигне 2500 лв., а средната за университетски преподаватели да бъде 3000 лв.

Павел Чепов сподели повече за опита си за работа в дигитална среда „Вече четвърта година работим по Модела 1:1 /един ученик : един лаптоп/, без раници и тетрадки, дигитално в облачното пространство.  И това ни помогна много да се справим с процеса на работа по време на пандемията“.

Георги Вражев е категоричен, че всяко едно населено място трябва да бъде подкрепяно по пътя му към качествено и модерно образование. „Виждаме бъдещето на образованието в изграждане на още модерни СТЕМ центрове във всички училища в страната. Трябва да се продължи проектите за внедряване на енергийна ефективност в училищата. В СУ „Иван Вазов“ – Поморие в момента се изпълнява точно такъв европейски проект“.

В програмата на ГЕРБ за сектор „Образование“ се предвижда оптимизирането на учебните програми с цел намаляване на фактологията в тях и освобождаване на време за формиране на умения, привличане на повече представители на бизнеса, които да преподават в училищата и във висшите учебни заведения,

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!