BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кандидат-кмет доказва пред съда, че 6 години живее в Бургас

Претендент за кметския стол в Бургас доказва пред Административния съд, че от 6 години живее в родния си град.

Припомняме, че седмица след старта на предизборната кампания, ЦИК поиска от ОИК да заличи двете регистрации на кандидат-кмета от коалиция „Ние, гражданите” Теодор Шейков. Причината е, че той не отговаря на условието за уседналост, което е задължително за всички претенденти във вота.

Според Шейков и съпартийците му до казуса се стига след грешка от страна на местната администрация. Шейков е завършил право във Франция, но е в Бургас от 2006 година. През 2013 година е променен Законът за гражданската администрация и постоянният адрес на Шейков е сменен служебно.

Въпреки че по това време той от години живее в морския град, чиновник е написал, че Шейков е все още във Франция. Кандидат-кметът разбира за недоразумението едва през лятото на тази година и решава да поправи грешката.

Заедно с Шейков днес в съда като свидетел пристигна домоуправителят на сградата, в която той живее. В хода на делото той разказа подробно откога познава кандидат-кмета на Бургас, колко често се виждат и от колко време Шейков живее на адреса си в града.

Адвокатът на Шейков, Стойчев, коментира пред Грамофона нюз, че ситуацията, в която е попаднал клиента му, може да се случи на всеки един бургазлия.

„Сега Шейков трябва да доказва, че живее в Бургас, което е малко абсурдно. Правата му са нарушени, защото служебното отразяване в ГРАО го лишава от правото да участва в изборите”, обясни адв. Стойчев.  

Той бе учуден как Централната избирателна комисия вече е допуснала до участие в изборите Шейков, а после открива несъответствие с адреса му. Магистратът посочи още, че от ЦИК дори не са направили допълнителна проверка коректни ли са данните на кандидат-кмета.

Решението на Административния съд ще стане ясно в 16:30 часа. Очаквайте подробности!

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!