BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът на Камено призова за по-добра технология за третиране на нефтените утайници на „Лукойл“

Жителите на община Камено се събраха да изразят своето несъгласие с представения план за третиране на нефтените утайници в непосредствена близост. Общественото обсъждане премина под засилен интерес. От фирмата изпълнител представиха кратка информация за инвестицията и доклада за оценка на въздействието върху околната среда за “Оползотворяване на натрупаните до момента на приватизацията 450 хил.m3 нефтени утайки с редукция на количествата, ликвидирани при изпълнение на мярка I.2 от Програмата за отстраняване на нанесените щети върху околната среда, настъпили от минали действия или бездействия, при приватизация на Нефтохим АД – гр. Бургас“.

Обсъждането се проведе в залата на „Гражданска защита“, а най-активно участие в обсъждането взеха кметът Жельо Вардунски и председателят на Общински съвет Камено Радослав Балтаджиев. Заедно с представители и проектанти на фирмата-изпълнител, представители на РИОСВ,  екоактивисти, общественици, граждани и представители на нефтената рафинерия, те дискутираха техническата част на проекта. За техническата част на проекта държавата е дала разрешение през 2019г., а през 2022г., е стартирала процедурата по ДОВОС, но едва сега реално може да започне неговото изпълнение от италианската компанията ААА Construction &Development Corp. на основание сключен договор с „Лукойл Нефтохим Бургас“АД от 02.02.2016 г.

Нефтените утайки в размер на 450 000 кубични метра са натрупани преди повече от 20 години като след приватизацията през 2000 г. не са регистрирани нови. Към момента са останали 9 резервоара с 250 000 кубични метра нефтени утайки в тях. Те се намират на основната площадка на „Лукойл Нефтохим Бургас“, а най-близките населени места на около 3 км. са село Свобода, кв. „Долно Езерово“ и Камено.
Граждани и кметът Жельо Вардунски, изразиха притеснението си от метода чрез, който ще се преработват те.

„Това ли е най-добрата технология на утилизиране на тези отпадъци в света? Ако има по добри, то по-какво тази технология се различава от тях? Коя е тази технология? Къде се прилага?“, бяха част от въпросите на гражданите в града.

„Не знаем какво ще се случи и от отпадъците от тази дейност, тъй като информацията, която сме прегледали, в доклада не намерихме достатъчно информация. Проектирането е започнало преди 9 години, а за това време има по-нови и по- безопасни технологии. Всичките ни притеснения се базират на този доклад. В него липсва много съществена информация, която може да даде сведение, какво ще е отражението върху подпочвените води и емисиите от третиране на отпадъците, чрез представения метод – пиролиза.  Много са ни притесненията – моите и на жителите на общината, а и на общинската администрация“, подчерта кметът Жельо Вардунски. Той категорично изтъкна, че в интерес на всички е тези утайници да бъдат премахнати, че възнамерява да потърси съдействие от държавата и всички възможни органи и институции.

„Целта е да намерим решение на проблема заедно. Искаме диалог и намиране на най-добрата технология за третиране на нефтените утайници“, изтъкна Вардунски.
Той призова за намеса на държавно ниво и работа в посока да се търси вариант за финансиране на по-съвременна технология.
„Ще потърсим среща и становище за предлаганата технология

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!