BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кой облече „Аз съм българче“ в украински пуловер – нова странна драма в социалните мрежи

Само седмица, след като на Министерството на образованието и науката му се наложи да обяснява, че никой няма намерение да маха „Аз съм българче“ на Иван Вазов от учебната програма, в социалните мрежи се завихри нов странен скандал със стихотворението.

Кой облече „Аз съм българче“ с украинския флаг⁉, този въпрос си задават потребители в социалните  мрежи, пише 24chasa.bg А поводът е сборник със стихотворения на Иван Вазов. На корицата на сборника се вижда дете, облечено със синьо-жълт пуловер, в който потребители на фейсбук разпознават флага на Украйна, да вее българското знаме.

В сборника са включени едни от най-популярните и родолюбиви стихове на патриарха на българската литература Иван Вазов.

„Преди няколко дни пропуснах да се включа в надвикването в социалните мрежи, че „Аз съм българче“ на Иван Вазов ще бъде премахнато от учебната програма, защото това няма как да стане, а и се виждаше, че е фалшива новина. Така се и оказа, образователното министерство обясни, че в никакъв момент не е обсъждано подобно нещо. Но разни политици яхнаха идеята, за да изглеждат твърде родолюбиви в очите на електората“, пише Пепа Петрова във фейсбук.
Аз не мога да си представя, че някоя държава ще отдаде чак такава чест на българския флаг, пише още Петрова.

Под поста на живеещата в Лос Анжелис, САЩ, журналистка се завихря сериозна дискусия. Като мнозина я обвиняват във фалшива новина. Но не липсват и потребители, които стигат до крайности. И дори заплахи за линч срещу издателите на сборника.

Книгата с тази корица е издадена още през 2022 г. и е на пазара вече 22 години като за първи път някой прави асоциация на дрехата на детето с Украйна, се казва в позиция на издателите от „Хермес“ пред сайта „Площад Славейков“. Автор на илюстрацията е художникът Борис Стоилов, който има над 1000 корици на книги.

Само преди дни се разви друг скандал, отново около стихотворението на Вазов. От МОН излязоха и с позиция по случая.

В никакъв момент и под никаква форма не е обсъждана промяна в изучаването на стихотворението „Аз съм българче“ от Иван Вазов. Това се посочва в категорична публична позиция на Министерството на образованието и науката. Повод за нея са поредица от неверни внушения на политици, които през последните дни разпространяват фалшиви твърдения, свързани с творбата и изучаването ѝ в българските училища.

The post Кой облече „Аз съм българче“ в украински пуловер – нова странна драма в социалните мрежи appeared first on zonaburgas.bg.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!