BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Колективни трудови договори във всички общински системи на Бургас, вдигат заплатите в администрациите с 20%

Имаме изработени колективни трудови договори във всички общински системи и предприятия на Бургас – образование, здравеопазване, култура и социални дейности. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на посещението си в Бургас. По-рано днес той се срещна и кмета Димитър Николов, като двамата са обсъдили възможностите за увеличаване на възнагражденията на служителите на различни общински услуги.

Стои увеличението на заплатите в Бургасбус с 10%, което и тази година бе изпълнено. Поискахме увеличение на работния щаб в бургаската библиотека с поне 5 бройки или минимум 3. Кметът на Бургас пое ангажимент това да се случи и да лобираме пред министъра на културата. Добрата новина е вдигането на заплатите в Агенцията по социално подпомагане. Един старши експерт в нея вече взима 1240 лева. Това обаче отвори дупка към социалните работници, които са на общинско финансиране. Социалният патронаж, детската кухня и центърът за настаняване са вече с много по-ниски заплати. Въпреки това кметът на Бургас пое ангажимент с поне 10% да бъдат увеличени възнагражденията на тези работници. В Бюджет 2021 на държавата ще бъде заложено в общинските администрации увеличение на заплатите с 20%„, каза още Димитров.

Той допълни, че КНСБ са отправили оферта за колективен трудов договор в сферата на здравеопазването в страната. В нея е посочено, че минималната заплатата на един санитар трябва да бъде 650, стартовата за медицински специалисти 1300, а за лекари 1950 лева. Предложението трябва да бъде договорено с асоциациите на работодателите и министъра на финансите.

Преди да мислим за Бюджет 2021, то трябва да се направят промени в Бюджет 2020. Трябва да се даде възможност на всички системи в държавата да завършат годината без допълнителни дефицити. Кметът на Бургас призна, че заради спадовете в събирането на данъците,  общината към момента е на минус с15 млн. лв.„, поясни Димитров.

Според него общините трябва да намерят начин да вържат нещата до края на годината, защото за разлика от републиканския, общинският бюджет не може да завърши на минус.

„С Николов коментирахме едно общо предложение, което да бъде направено и от Сдружението на общините, за механизъм, в който държавата да отпусне безлихвен заем на местните администрации, с което те да влязат в следващата година без дефицит. Това е буферна безлихвена инжекция, с която да се прекрачи зимата. Става дума няколкостотин милиона, от които наистина се нуждае местната власт“, каза още президентът на КНСБ.

Материалът Колективни трудови договори във всички общински системи на Бургас, вдигат заплатите в администрациите с 20% е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!