BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Любими руски романси“ ще зарадват почитателите на романтичната музика в събота на „Флората“

След успешната поредица камерни концерти в Експозиционен център „Флора“ през лятото на 2020 г., тази година Държавна опера – Бургас продължава добрата традиция с поредицата „Купон на Флората“. Първото събитие беше на 18-и юни – концертният спектакъл с песни от американски мюзикъли – „Music Of The Night”.

В съботната вечер, 24 юли, от 20.30 часа в откритото пространство на Експозиционен център „Флора“ в Морската градина на Бургас почитателите на руската музика ще имат възможност да присъстват на едно музикално събитие, което съчетава най-доброто от руската музикална култура, несравнима като емоционално въздействие и романтично звучене.

Концертният спектакъл „Любими руски романси“ е по идея и сценарий на солиста на Бургаската опера Диман Панчев – бас, и обединява популярни музикални заглавия от народното песенно творчество на Русия, незабравими мелодии от руската филмова класика, както още руски и цигански романси.

В богатата и разнообразна жанрово програма специално участие вземат и солистите на Държавна опера – Бургас: Людмила Михайлова – сопран, Йордан Христозов – баритон и китара.

Специално участие взема и концерт-майсторът на оркестровия състав на Бургаската опера Йордан Ковачев – цигулка.

Като част от цялостното настроение и колорит на концертната програма на „Любими руски романси“ участват още пианистите Дария Кръстева и Нина Райхел, Яким Якимов – вокал и китара, Весела Апостолова, Калина Попова и Стефка Христозова – вокали.

Посетителите на уютното пространство на градината в Експо център „Флора“ ще чуят в премиерната програма на концерта – „Взяв би я бандуру“, „Вдол по улице метелица идет“, „Сулико“, „Жаворонёк“ , „Ноченька“, „Белая акация“, „Постой, поровоз“, „Позови меня тихо по имени“,“Журавли“, „Ваше благородие“, „Поручик Галицин“, „Александра“ , „Вдоль по Питерской“, „Подмосковные вечера“, „Нане, цохачерние“, „Очи чёрные“ и други.

Компоненти на концерта са умело съчетани – от цялостно издържаната идейна концепция, до стилната сценична визия и звук.

В програмата „Купон на Флората“ през Лято‘ 2021 са включени още: „Наздравица“ на 13 август и бароковият концерт „Пътуване във времето“ на 28 август.

За Диман Панчев, бас, по чиято идея и сценарий е концертният спектакъл „Любими руски романси“:

Завършил е Националната музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“ през 1991 година в класа на доцент Коснтанца Вачкова.

Като студент, пее на сцената на Учебен оперен театър – Сливен,   в ролята на Осмин в „Отвличане от сарая“ от Моцарт– с диригент Владимир Кираджиев и режисьор Ваня Бъчварова.

През 1991 година пее в Софийската национална опера в ролята на Зарастро в операта „Вълшебната флейта“ от Моцарт.

В Националната опера е пял под диригентската палка на Иван Марионов, Руслан Райчев, Борис Хинчев, Михаил Ангелов, Методи Матакиев.

Дебютира и като Колин в „Бохеми“ от Пучини, бил е в ролята на  Базилио в „Севилският бръснар“ – Росини, Абимелек в „Самсон и Далила“ на Камий Сен-Санс, Том и Самуел в „Бал с маски“ от Верди, Рамфис в „Аида“ от Верди.

Участвал в в „Реквием“ на Моцарт.

Бил е на турне със Софийската опера в Испания – с Валери Попова и Дарина Такова – в „Княз Игор“ /1999 г./, като  Галицки – опера на площада, и като Цунига в „Кармен“. Гостувал е на Майски оперни празници в Опера Скопие в ролята на Закария в „Набуко“ от Верди. С Пловдивската опера е бил на турне със Стоян Попов в Испания в периода 1992 г. – 1995 г. – в ролите на Закария в „Набуко“ от Верди. В Пловдивската опера е пял под диригентстото на Борислав Иванов.  Канен е за солист в периода 1993 г.-1999 г. във Филхармонията на Мюнхен, Германия, в Перуджа, Италия, Оssiach Austria – с Николай Геда /1995 г./ в  Сантандер, Испания, участвал е в концертното изпълнение на „Canto General” с Микис Теодоракис в Мюнхен, с Баварския Радиохор и оркестър, в концерт с Франциско Арайза с Мюнхенската филхармония. Диман Панчев има над 500 участия във фестивали за сакрална музика в Перуджа, Равена,  с камерните състави: „Филипополис“ – Пловдив, с диригент Христо Арабаджиев, „Свети Седмочисленици“ – София, с диригент Димитър Григоров. Участвал е в концерт в Бирмингам хол, Англия – с „Бохеми“ на Пучини.

В периода от 1992 г. – 2008 г. е пял с Русенската опера, под диригентската палка на Георги Димитров – в Холандия, САЩ, Германия, Австрия, Испания – в ролите на Раймондо в „Лучия ди Ламермур“ от Доницети, Закария от „Набуко“ от Верди, Рамфис в „Аида“ от Верди, Спарафучиле в „Риголето“ от Верди, Базилио в „Севилският бръснар“ от Росини, Тимур в „Тудандот“ от Пучини, Ферандо в „Трубадур“ от Верди. Диман Панчев е пял като Крал Филип в „Дон Карлос“ от Верди на премиерния спектакъл на Старозагорската опера – през 2001 г. Гастролирал е в Залцбург с „Бохеми“ от Пучини, с „Турандот“ от Пучини – в Австрия, Германия, Испания, САЩ.

С Държавна опера – Бургас, под диригентската палка на маестро Иван Кожухаров, е бил на гастроли в САЩ, Германия, Австрия – в периода 2005 г. – 2007 г. – с „Набуко“ и „Аида“ от Верди, „Турандот“ и „Тоска“ от Пучини – във фестивалите: Белинзона – Швейцария, във Фестивалната зала „Grosses festspielhaus“ в Залцбург – Австрия, фестивалите в Равена и Перуджа – Италия, Сантандер – Испания, Скопие – Македония и др. и др.

Участвал е като солист в „Дон Карлос“ от Верди, като дебютът му в ролята е през 1994 г. на сцената на Бургаската опера, с диригент Иван Вульпе, където пее и в „Бохеми“ от Пучини, „Аида“ от Верди, „Севилският бръснар“ от Росини, „Самсон и Далила“ от Камий Сен Санс“, „Набуко“, „Манон Леско“ от Пучини, „Бал с маски“, „Набуко“ от Верди и др.

Диман Панчев е носител на Първа награда на конкурса в Callosa  de Sarria, Аликанте, Испания – през 1997 г. – Елена Образцова, Финалис Ирун, Испания – 1998 г. Издаден е соло диск Artenova Classics – през 1997 г. – LC 3480, Munchel JMP Liturgical songs LC 8870, Switzerland Novalis 1999 LC071.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!