BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Мащабно имунологично тестване започва в Бургас

Общинският оперативен щаб е приел единодушно предложението на кмета Димитър Николов да бъде направено мащабно представително и обобщаващо проучване, което да покаже степента на изградения имунитет срещу КОВИД-19 в Бургас. За целта ще бъдат осигурени между 3000 и 5000 антителни теста, точната бройка още се уточнява, съобщиха от Общината.

Дизайнът и методологията на проучването ще изготвят деканът на бургаския Медицински факултет доц. Велинов и неговите колеги. За изпълнението на тази задача е даден едноседмичен срок, тъй като е нужно прецизиране на таргет групите. Същинското тестване ще бъде организирано и проведено от РЗИ – Бургас през първата половина на юни.

Така в началото на летния сезон Бургас ще разполага с едно представително изследване, което да му даде основанието да се рекламира като сигурна дестинация и безопасен за посещение и почивка регион. То ще бъде предоставено и на хората от туристическия бранш.

Подобна реклама в момента си правят много държави и региони в Европа, но само на думи. Когато скоро Бургас излезе със свое послание към туристите, то ще е подкрепено с резултатите от това представително изследване. Отговорите, които се очакват от него, са свързани с разпространение, рискови групи, колко хора са образували антитела. Мащабното тестване ще покаже колко ефективни са били поредицата от мерки в Бургас и накъде да бъдат насочени усилията при подобни кризи занапред, ако ги има. То ще е полезно като реклама на областния град и региона, тъй като всеки лев от туризъм е важен за местната икономика в тази трудна година. Ще е полезно и като научно изследване.

Иначе в Бургас вече много дни поред няма регистриран нов случай на заразен с коронавирус. Настанените в Инфекциозно отделение на УМБАЛ пациенти са само трима, всичките в добро състояние, съобщи д-р Миразчийски. Бургас очаква скоро да се освободи изцяло от активни случаи.

С днешна дата 1815 са поставените под карантина в областта, 740 в общината. С добър темп върви тестването на персонала в бургаските детски градини, преди да се върне на работа. Вече 600 души са тествани по ПиСиАр методиката по нареждане на кмета Николов.

УМБАЛ Бургас и Спешно отделение са заредени с всичко необходимо за обезпечаване на работата им.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!