BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Международният ден на пътната безопасност бе отбелязан подобаващо в Бургаско

Международният ден на пътната безопасност – 29-ти юни бе отбелязан на територията на Бургаски регион с множество превантивни полицейски инициативи с подрастващите, сред които: беседи в различните възрастови групи, раздаване на превантивни брошури на водачите на възлови кръстовища, представяне на тематични изложби и др.

Целта на проявите е по-безопасно и толерантно движение от страна на различните участници в пътния трафик, непосредствено преди периода на повишения брой пътувания, свързани с летните отпуски.

В Бургас пред осмокласниците от училище „Св. Св.Кирил и Методий”, старши инспектор Байчо Желязов от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас и пресаташето на бургаската полиция – Цветелина Рандева разясниха рисковите пътни ситуации в летния период за различните участници в пътния трафик, като наблегнаха на реалните случаи с повишен обществен интерес пред последните години – сред тях:

тежката катастрофа с възпитаник на Професионалната гимназия по туризъм в Бургас, загубил живота си, като пешеходец, пресичащ по пешеходната пътека на пътя Бургас – Созопол в района на кръстовището за с. Атия, катастрофата с моторист пред р. Ропотамо, когато спътничката на водача загуби живота си след сблъсък с лек автомобил, пътуващ в посока Приморско, пътният инцидент в резултат на предприета рискова маневра от страна на 35-годишен бургазлия, довела до челен сблъсък, нараняването на двама души и затварянето на пътя Китен – Приморско за повече от три часа в неделя следобед и др.

Директорът на учебното заведение – Снежана Няголова заяви подкрепата на ръководството на учебното заведение по отношение на превантивните инициативи, предприемани от служителите на сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас, като изказа личното си убеждение, че намаляването на пътния травматизъм ще се осъществи само и единствено, ако полицията получи подкрепа от цялото общество и всички ангажирани с проблема институции.

Международният ден на пътната безопасност – 29-ти юни бе отбелязан в Карнобат от 50 седмокласници от училище „Св. Св.Кирил и Методий”, с които тримата полицейски инспектори от Районно управление – Карнобат – Жельо Фотев, Станислав Бочуков и Николай Димов проведоха превантивен разговор за рисковете, дебнещи младите водачи, които надценявайки понякога собствените си възможности и предоверявайки се на мощните автомобили, допускат тежки катастрофи с фатални последици.

Полицейските служители ограничиха и най-честите причини за допускането на тежки ПТП, сред които : шофирането с несъобразена скорост, след употреба на алкохол или наркотични вещества, както и при неползване на устройството hands free.

Изрично бе наблегнато на множеството случаи в Карнобатски регион, когато зад волана си позволяват да сядат нетрезви водачи, чиято алкохолна концентрация в голям брой от случаите надвишава 2.00 промила, както и за носената от тях наказателна отговорност.

В община Несебър се проведоха две тематични мероприятия с възпитаниците на детска градина „Слънце” и Общински детски комплекс – Несебър под ръководството на началника на сектор „Охранителна полиция” към Районно управление – Несебър главен инспектор Иво Терзиев.

Децата групово пресичаха по пешеходни пътеки, раздавайки превантивни брошури на преминаващите водачи, като с интерес се включиха и в последващите превантивни беседи със служители на „Пътна полиция”, при които нагледно на нарочна видео-стена проследиха и възможните рискови пътни ситуации.

Децата от две детски градини на територията на Община Поморие – ЦДГ „Веселушко” в Поморие и ЦДГ „Сребърно звънче” в с. Страцин също станаха съпричастни към Международният ден на пътната безопасност – 29-ти юни.

С подрастващите се проведоха открити уроци по „Пътна безопасност”, като вниманието им бе заострено към правилното преминаване по пешеходна пътека, безопасното управление на велосипед, тротинетка и ховърборд, както и придвижването им в купетата на моторните превозни средства задължително в обезопасително столче на задната седалка.

Малчуганите успяха да проследят в реално време подаването на звуков и светлинен сигнал от полицейския автомобил и мотоциклет, пробвайки противокуршумните полицейски жилетки и правейки си снимки за спомен. В края на превантивните беседи полицейските служители от Районно управление – Поморие дадоха съвети на подрастващите за действия в кризисни ситуации, като пожар, наводнение, влизане на крадец в жилището и др.

Материалът Международният ден на пътната безопасност бе отбелязан подобаващо в Бургаско е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!