BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Митнически служители откриха над 3,6 кг златни слитъци и кюлчета в джобовете на шофьор

Митнически служители от Териториална дирекция Митница Бургас откриха недекларирани 3684,11 грама златни слитъци и кюлчета в джобовете на шофьор на товарен автомобил.

Камионът с турска регистрация пристига на Митнически пункт Лесово на 26.11.2022 г. на изходящо трасе за товарни автомобили. Според представените документи е превозвал авточасти от Италия за Турция през България. Водачът и вторият шофьор – и двамата турски граждани, са заявили в зоната за митнически контрол, че нямат друго за деклариране освен превозвания товар.

Служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване” селектират товарния автомобил за митническа проверка. В хода на контролните действия инспекторите забелязват подозрително поведение на втория водач на камиона с инициали B.O. Извършен му е личен преглед, при който в двобове на панталона и на връхните му дрехи са установени 5 плика, увити с тъмно тиксо и съдържащи общо 59 броя слитъци (ленти) и кюлчета от жълт метал. Според извършената от вещо лице експертиза всички изделия с общо тегло 3684,11 грама са от 24-каратово злато (проба 999.9) и са на обща стойност 390 414  лева.

Недекларираните златни изделия са иззети. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор от ТД Митница Бургас, което се провежда под надзора на Районна прокуратура – Ямбол. Деянието е квалифицирано по чл. 251 от Наказателния кодекс. Действията по разследването продължават.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!