BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Най-вкусната имамбаялдъ по манастирски

Освен безкрайна Божествена духовност, от манастирите можем да си тръгнем и с някоя рецепта за вкусно ястие, изпитана и древна, като тази за имамбаялдъ.

Рецептата за вкусната имимбаялдъ е патент на манастирите от Света гора – Атон, където се намира и Славянобългарският манастир „Свети Георги Зограф“. Публикувана е от монаха Епифаний, който от дълги години приготвя вкусна манастирска храна, а рецептите събра в книга, която е на пазара в чужбина, а вече и у нас.

Имамбайълдъ по манастирски от Света гора е невероятно вкусно ястие, което всеки може да сложи на домашната трапеза.

Необходими продукти за 5 порции:

5 патладжана – големи
4 глави кромид лук
1 глава чесън (поне 10 скилидки)
5 червени домати
зехтин или олио
1 връзка магданоз
сол, червен пипер, кимион, черен пипер

Приготвяне:

Измиваме патладжаните и белим кората.
Режем ги на половини по дължина. Посоляваме ги и ги оставяме солта да извлече техния сок, който дразни бъбреците, жлъчката, стомаха.
След 3 или 4 часа измиваме патладжаните. Оставяме ги да се дооцеждат.
Може да ги наредите на кърпа или върху домакинска хартия, за да попие водата от тях.
През това време сгорещяваме мазнината и започваме да пържим изцедените патладжани от двете страни.
Нареждаме изпържените патладжани в тава.
Докато пържите патладжаните, можете да нарежете на ситно кромид лук и чесънът, заедно с подправките. Смелете или минете на рендето червените домати.
Задушете двата вида лук в мазнина. Прибавете смлените домати и подправките.
Задушете още малко.
С тази смес залейте наредените в тавата патладжани и сложете във фурната.

Да ви е сладка вкусната имамбаялдъ на отец Епифаний от Света гора!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!