BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Направиха карти на замърсените райони в Бургаския залив

Експерти по екология и морско дело представиха резултатите от изпълнението на проект „Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж“.

В рамките на неговата реализация, с помощта на специален робот за подводни изследвания, Община Бургас и Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ извършиха мащабно проучване на екологичното състояние на Бургаския залив.

Мониторинга беше извършен в 6 точки, където има силно влияние на човешката дейност. Това са Пристанище Бургас, Пристанище „Сарафово“, както на самия порт, така и в акваторията му, Ченгене скеле, Северен и Централен плаж, остров Света Анастасия.

По време на подводните изследвания се събра възможно най-много информация за състоянието на морската околна среда и намиращите се в нея отпадъци както на повърхността, така и на дъното.

Заснетите кадри бяха анализирани от специалисти в областта на екологията и морското дело. В точките, където беше се установено наличие на отпадъци с по-големи размери, се използваха водолазни екипи за изследването им на място и при възможност се изваждаха от водата.

Събраната информация е обобщена в подробни карти. Данните ще се използват за формулирането на стратегии и дейности, които да ограничат в максимална степен замърсяването на Черно море.

Резултатите от извършените проучвания бяха представени на финална пресконференция.

В нея се включиха представители на общинските администрации, неправителствения сектор и граждани, работещи в сферата на опазването на околната среда и устойчивото използване на природните ресурси.

За ограничаване замърсяването с пластмаса Община Бургас създаде „Син етикет“. С това екологично лого бяха отличени 3 заведения, които се включиха в инициативата за намаляване на полимерните отпадъци и не предлагат пластмаса за еднократна употреба като бутилки, сламки, чаши и прибори.

Като част от мерките за управление на човешкото въздействие върху морската околна среда Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ разкри нова дисциплина „Полимерни замърсители в морска среда“ към магистърските програми „Екология и опазване на околната среда”, „Екология и екологичен мениджмънт” и „Технология на материалите и материалознание“.

Проектът „Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж“ се финансира по Програма за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г., ДБФП № BG14MFOP001-6.004-0007-C01/МДР-ИП-01-237/14.12.2020 г.

Материалът Направиха карти на замърсените райони в Бургаския залив е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!