BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

НОЩ препоръча и други градове да последват Бургас и да спрат плановите операции

285 на 100 000 души е средната заболеваемост в страната. Това ни нарежда на 18-то място в Европейския съюз и на пето на Балканите, стана ясно от редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

На първо място е Чехия. Ако стигнем нейните нива на заболеваемост, то това ще означава, че на ден трябва да имаме 12 000 новозаболели. Министър Костадин Ангелов призна, че това е напълно реален сценарий и от спазването на мерките зависи дали ще имаме такъв пик в третата вълна. Тъй като в различните региони на страната заболеваемостта е различна, от Националния оперативен щаб препоръчват регионален подход.

Доц. Ангел Кунчев даде за пример щабът в Бургас, който спря плановите операции и свижданията в болниците. Той препоръча това да направят и в други области на страната като Кюстендил и София – град.

Причината за новото нарастване на болните у нас е британския щам, потвърди доц. Ангел Кунчев. „Наясно сме, че след британския идва южноафрикански, идва и бразилски вариант. Чуваме и обезпокоителни неща за нигерийския вариант“, предупреди доц. Кунчев.

До момента близо 250 000 българи са се ваксинирали, като 41 000 от българите вече са получили и втората доза от ваксината.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!