BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Областният управител връчи грамота за Х-то издание на МФФ „Атлиманска огърлица“

Областният управител Мария Нейкова откри началото на конкурсната част от Международният фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица“. Фестивалът, който по традиция винаги се провежда през юни, минава под патронажа на кмета на Община Приморско д-р Димитър Германов.

Проф. Нейкова връчи грамота за изключителни заслуги в опазване на фолклорните традиции на народната певица Златка Ставрева, организатор на събитието

и заяви, че е щастлива да види в състава на журито свои колеги – професори, доктори на науките във фолклорната област, светила в необятния свят на фолклористиката, както и любимата българска народна певица Янка Рупкина.

Атлиманска огърлица
Областният управител награди Златка Ставрева

От името на Областна администрация Бургас ще бъдат връчени плакети и грамоти на най-добре представилите се участници в крайното класиране.

„Българският фолклор е онова, което по най-естествения, красив и непосредствен начин представя страната ни пред света. Фестивалът дава възможност на традиции от всички краища на света да се срещнат на една сцена и да отправят послание за заедност.

Благодаря ви за усилията, за енергията и всичко онова, което ще предадете на поколенията.

Щастлива съм, че Областна администрация Бургас е част от тази магия, имате подкрепата ми.“ – каза Нейкова и подкрепи думите на кмета на Община Приморско д-р Германов, че този фестивал винаги ще се провежда на това място, защото няма друго по-хубаво, което да бъде символ на изконните традиции и извор на фолклорна памет.

Атлиманска огърлица
Снимка за спомен

Над 150 танцови клуба, вокални групи и индивидуални участници – певци и музиканти, от страната и чужбина ще излязат на сцената и ще се представят със своето фолклорно наследство до 06 юни.

Танцови състави от Беларус, Република Косово и Северна Македония образуваха своеобразен мост на международното фолклорно изкуство като показаха как музиката и танците сближават и сприятеляват хората.

Гост на събитието беше министърът на културата на Република Косово Хебап Башрами.

Златка Ставрева връчи на проф. Нейкова почетен медал на фестивала и сувенири, които винаги да й напомнят за топлото й посрещане в гр. Китен.

Посещението на областният управител приключи в духа на фолклорните традиции, а именно под ритъма на автентичния тъпан и завладяващата мелодия на странджанската гайда се люшна кръшно нестинарско хоро, на което се хванаха проф. Нейкова, гости и участници на фестивала.

Събитието, което е част от Националния културен календар на страната през настоящата година отбелязва своето юбилейно десето издание.

 

Материалът Областният управител връчи грамота за Х-то издание на МФФ „Атлиманска огърлица“ е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!