BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Обсъдиха графиците за разпределение на водния ресурс между Варна и Бургас

Министър Емил Димитров посети язовирите, захранващи с питейна вода Черноморието, както и тези за напояване в района на Сливен и Ямбол.

Той се срещна с изпълнителния директор на ВиК – Бургас Ганчо Тенев. Двамата направиха обиколка и провериха състоянието на язовирите „Порой“, „Ахелой“ и „Камчия“.

Те обсъдиха графиците за разпределение на водния ресурс между Варна и Бургас, както и потреблението до края на активния туристически сезон по южното Черноморие. Нарушения в графиците, спуснати от МОСВ, не бяха установени

Подробности обаче за самото разпределение засега не са оповестени

 

Министърът направи оглед на язовир „Жребчево“ и се срещна с ръководството на „Напоителни системи“ ЕАД . Той обсъди с тях исканията на земеделските производители за допълнителни количества вода за месец август.

Емил Димитров проведе разговори с ВиК дружествата в Сливен и Ямбол, които в момента заради сушата използват в максимална степен сондажните водоизточници по поречието на река Тунджа. Директорите го уведомиха за необходимостта от допълнителни водни количества, като за целта са депозирали и писма в МОСВ.

В района на Сливен „Напоителни системи“ ЕАД са реализирали икономия в резултат на ограниченията наложени им с месечния график на МОСВ. Предвид високите температури, изпарения, загуби от попиване на водата в речните корита и необходимостта от увеличени водни количества „Напоителни системи“ са поискали разрешение в графика за месец август, икономисаните количества през предходните три месеца да им бъдат отпуснати в следващите 20 дни.

Икономията може да им бъде разрешена едва след като се прецени балансът в язовир „Копринка“ и язовир „Жребчево“. Министърът допълни, че МОСВ трябва да се грижи както за рибопроизводителите, така и за осигуряване на екологичния речен отток и за вода за напояване на земеделската продукция в района.

„Въпреки сушата, която е вече трета година, а някъде продължава и пет години, макар с труден баланс между язовирите и тази година ще се справим като удовлетворим всички искания. Живеем в условия на суша в тази част на България и природният ресурс е ограничен“, обясни Емил Димитров.

МОСВ ще измени месечния график за месец август, с който да се подпомогне питейно битовото водоснабдяване в областите Сливен и Ямбол, както и земеделските производители, захранвани от язовири, канали и деривации на „Напоителни системи“.

Министерството на околната среда и водите отправя призив ВиК секторът да намали загубите по водопреносната и довеждаща мрежа, гражданите да пестят водата и земеделците да обмислят по-пестеливо използване на водните ресурси, като същевременно преминават към алтернативни водоизточници.

Материалът Обсъдиха графиците за разпределение на водния ресурс между Варна и Бургас е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!