BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Общината зове бургазлии до края на септември да подават заявления за достъпна среда в частните домове

Министерство на труда и социалната политика обяви началото на кампания за набиране на проектни предложения по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност. По нея може да се кандидатства в две направления:

* За изграждането на достъпна среда за хора с увреждания в съществуващи жилищни сгради и прилежащите им пространства;

* За осигуряване на лична мобилност чрез приспособяване/преустройство на лек автомобил и обучение за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство.

Веднага след отварянето на програмата кметът Димитър Николов незабавно свика работна среща. В нея участваха представители на организации на хората с увреждания, роднини на такива хора, неправителствени организации, дирекция „Социално подпомагане“, зам.-кметовете Йорданка Ананиева и Руска Бояджиева, експерти от общинската администрация.

„Има осигурени средства, но сроковете са кратки. Ако сме екип, ще успеем да привлечем по-голям ресурс за Бургас, както направихме при националната програма за саниране, така че трябва да действаме бързо и координирано. Това е шанс за много хора, които не са излизали с години от домовете си, а и голяма помощ за роднините им, които се грижат за тях. На този етап е нужно във възможно най-кратък срок да идентифицираме бургазлиите, имащи нужда от такава помощ и допустими по програмата“, каза кметът.

Срокът за подаване на предложенията е до 30 септември 2019 г. Допустимите кандидати са хора, които се придвижват в инвалидна количка. По направлението за достъпна среда може да се кандидатства с проекти на стойност между 10 000 и 100 000 лева. Парите могат да бъдат изразходени за изграждане на рампа, монтиране на електрически съоръжения – подемник, асансьор, и др.

В момента най-важното е бургазлиите с двигателен проблем, имащи желание да кандидатстват по програмата, да съобщят това на Община Бургас, която поема координацията на целия процес. Хубаво е това да стане до края на месец август. За тази цел пишете или се обадете по телефон на Илияна Драганова – 0883 569 566, i.draganova@burgas.bg.

Когато се събере базата данни с желаещи, комисия, съставена от съответния териториален директор и техническо лице, ще обиколи подадените адреси, за да установи дали отговарят на изискванията на програмата. После ще се премине към изготвяне на отделните проекти, всеки със своята специфика. За кандидатстването е нужно и удостоверение от Дирекция „Социално подпомагане“, че бъдещият бенефициент действително е човек с увреждане и затруднена мобилност.

По програмата може да се осигури достъпна среда както на хора, живеещи в панелни блокове в града, така и на такива, живеещи в къща на село.

В първия случай обаче се кандидатства от името на сдружението на етажната собственост, което е юридическо лице. Във втория случай кандидатства собственикът на къщата. При спечелен проект парите ще се преведат на съответния одобрен кандидат, а не на Община Бургас.

Не е проблем кандидатът да живее под наем. В такъв случай просто е нужно да има адресна регистрация на съответното място и да се сдобие с декларация за съгласие от собственика, която да се приложи към проектната документация.

Има много въпроси по отделни детайли на програмата, така че не се колебайте и ги сведете до знанието на Общината на посочените контакти, а тя ще ги зададе от Ваше име на Министерството.

Материалът Общината зове бургазлии до края на септември да подават заявления за достъпна среда в частните домове е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!