BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

САЩ и Китай в търговска война, взаимно си вдигат митото

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че внасяни от Китай продукти, за които беше определено да бъдат обложени с 10-процентни мита от 1 септември, ще бъдат обложени с 15 процента, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Тръмп обяви още, че считано от 1 октомври, стоки и продукти, които в момента са с 25 процента мито, ще бъдат облагани с 30 процента.

Изявлението на президента на САЩ беше направено, след като Пекин обяви, че ще наложи нови мита от 5 процента и 10 процента на американски продукти на стойност 75 милиарда долара.

Доналд Тръмп е „заповядал“ на американските компании веднага да започнат да напускат страната, съобщи dnevnik.bg.

Освен това той отново остро критикува ръководството на централната банка на САЩ, че „както обикновено, НЕ ПРАВИ НИЩО!“. С характерен за него тон Тръмп написа: Невероятно е, че могат да „говорят“, без да знаят или да питат какво правя аз, което ще бъде обявено скоро. Имаме много силен долар и много слаб Фед. Ще работя „брилянтно“ и с двете и САЩ ще се справят страхотно. Но единственият ми въпрос е кой е по-големият ни враг – Джей Пауъл или председателят Си [Цзинпин]?“

Персоналната атака срещу председателя на Федералния резерв е последвалата остра словесна атака срещу Китай предизвикаха срив на борсите, включително защото Пекин за пръв път заплаши с наказателни мита от 1 септември вноса на петрол от САЩ. Анализатори казват в първите си коментари, че най-вероятно ефектът ще е за американския лек петрол, а не за европейския сорт Брент.

„Няма нужда от Китай и, честно казано, ще е по-добре, ако ги няма. От Китай бяха направени и откраднати от САЩ громно количество пари, година след година, в продължение на десетилетия и това трябва ДА СПРЕ… Поради това на страхотните ни американски компании е наредено незабавно да започнат да търсят алтернативи на Китай, включително да върнат компаниите си У ДОМА и да правят продуктите си в САЩ“, написа още Тръмп.

Не е ясно обаче какво правно основание и правомощия има президентът на Съединените щати да принуждава американските компании да прекратят дейността си в Китай или да спрат да произвеждат там продуктите си.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!