BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Бургас ще стимулира пенсионерските клубове с финансови средства за нови фолклорни носии

До момента от двата транша на новата общинска програма „Активни пенсионери“ общо 2400 пенсионери

Още 1600 възрастни хора, членуващи в 23 бургаски пенсионерски клубове, ще получат финансови средства за закупуване и пълно обновяване на гардероба на своите фолклорни състави с чисто нови народни носии и костюми. Финансовото подпомагане е част от стартиралата тази година нова общинска програма – „Активни пенсионери“, която е по идея на кмета Димитър Николов.

Целта на програмата е да подкрепи активността, творческите прояви и самодейност на бургаските пенсионерски клубове, за да гарантира развитието им и да им предостави повече възможности за изява.

С това одобрените общо клубове в града стават 36, тъй като през лятото бяха одобрените първите 13 клуба след проведената първа сесия на програмата.

Възрастните хора сами посочиха, че имат най-голяма необходимост в момента от средства за нови носии, забрадки, колани и калпаци, а целта на програмата е насърчаване на дейностите, свързани с културни проекти, като закупуване на художествени костюми, обезпечаване на транспортни разходи за участие в концерти и фестивали, заплащане на разходи, свързани с озвучаване и наем на зала за организиране на събития от пенсионерските клубове и други.

Пенсионерските клубове, които бяха одобрени са: сдружение „Българска асоциация на пенсионерите обединени“ – Бургас, „Четирилистна детелина“ в кв. Ветрен, сдружение „Учители и приятели по дух“, клуб „Тодор Първанов“ в Българово, „Златна есен“ в с. Извор, ККП „Златна есен“ в к-с „Меден рудник“, „Морски звуци“, „Чайка“, ККП „Люляците“ в с. Брястовец, „Зорница“, „Приятели“, „Изгрев“, „Тракия“ в с. Братово, „Никола Станчев“ в с. Твърдица, „Три сестри“ в кв. Банево, „Георги Димитров“ в к-с „Братя Миладинови“, „Детелина“, „Кунка Драгоева“, „Любен Каравелов“, Пенсионерски клуб в с. Равнец, „Оптимист“, Морски клуб „Маяк“ и клуб „Тракия“ в кв. Долно Езерово.

От тях единствено пенсионерски клуб „Златна есен“ в с. Извор ще ползва средствата от програмата за поемане на транспортни разходи, свързани с дейността на фолклорния състав. Всички останали – 22 клубове ще подменят народните носии, с които концертират фолклорните им състави.

Програма „Активни пенсионери“ ще стимулира пенсионерските клубове в града за повече спорт, физическа активност и за участие в художествено творчески дейности, като фестивали, концерти и други проекти в областта на културата.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!