BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Общински съветник от ГЕРБ иска по-строг контрол за тротинетките в Бургас

Трябва да има по-строг контрол при експлоатирането и оставянето на тротинетки на обществени пространства в Бургас, за да се минимизират рисковете от произшествия. Това твърди общинският съветник от групата на ГЕРБ в ОБС Йордан Вълев.

Той коментира, че към него и колегите му в Комисията по транспорт и безопасност на движението са подавани множество сигнали от граждани, които настояват да бъдат взети мерки и да се прекрати безразборното захвърляне на превозните средства.

„Проблемът не е само с тротинетките, отдавани под наем, но и с тези, собственост на физически лица.“, посочва Вълев.

В тази връзка вече е проведен разговор с представител на фирмата, която отдава под наем електрическите превозни средства.

„Колегата общински съветник Тодор Иванов инициира среща с Евани Попдончева – оперативен сътрудник в „ЛаймТехнолоджи“ ЕООД. На срещата бяха обсъдени възможностите за урегулиране на позициите в градската среда, на които могат да се паркират тротинетките, зоните за движение, ограничаването на скоростта на движение и по-добрата идентификация на потребителите им“, допълва Йордан Вълев.

Той подчертава, че в предишния мандат на Общинския съвет са приети изменения и допълнения на „Наредба за опазване на обществения ред на територията на Община Бургас“, които обаче са били окончателно отменени от ВАС на 11 януари 2024 г.

„Всички тези обстоятелства, както и наближаващият летен туристически сезон налагат спешни изменения на Наредбата, с цел да предотвратим причиняването на ПТП с водачи на тротинетки (ИЕПС), както и създаването на неудобство и безпокойство у останалите граждани и гости на Бургас. Тъй като гореизложените събития съвпаднаха с приемането на бюджета на общината за 2024 г., се наложи работата по документацията да се забави, поради което внесеното в момента предложение е мотивирано като неотложно. Необходимо е евентуалното приемане на промените да се случи преди започване на туристическия сезон, а не в разгара му“, категоричен е общинският съветник от ГЕРБ.

Йордан Вълев и колегите му от ресорната комисия – Евелина Михалева, Боян Дяков и Тодор Иванов, са изготвили проект за изменение и допълнение на Наредбата за опазване на обществения ред на територията на Община Бургас. В документа са поправени част от отменените от ВАС текстове и са  въведени санкции за търговските дружества, които отдават под наем тротинетки и други електрически превозни средства.

„Целта е да стимулираме фирмите към отговорно стопанисване на имуществото им и недопускане на хаотично паркиране от страна на ползвателите на услугата“, казва още Вълев.

В момента тече обществено обсъждане на гореспоменатите промени, след което предстои финална работа по текстовете на наредбата в ресорните постоянни комисии към Общинския съвет и внасянето на докладна записка, която да бъде разгледана на следващата редовна сесия.

„С работата си по подобни проблеми на обикновените жители и гости на нашата община се стремим да покажем, че проявяваме грижа към хората, които са ни гласували доверие. Целта ни е да подобряване и без това най-добрата градска среда в страната.“, категоричен е общинският съветник.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!