BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Обявиха за герой руския пилот, приземил Еърбъс с 226 пътници в царевична нива

Пилотът Дамир Юсупов, който майсторски приземи самолета Еърбъс А321 без колесник и с повреден двигател в царевична нива след сблъсък с ято птици, е наречен „герой“ в Русия, който е спасил живота на 233 души, предаде БТА. ТАСС уточнява, че при сблъскването с ятото чайки са отказали и двата двигателя.

Вторият пилот Георгий Мурзин е само на 23 години. Завършил е Санктпетербугския държавен университет за гражданска авиация през 2017 г. и има над 600 летателни часа.

Руската държавна телевизия заяви, че маневрата е наречена „Чудото над Раменск“ – окръгът, където кацна аварийно самолетът.

Някои направиха сравнение с полет 1549 на Ю Ес Еъруейз, който кацна аварийно в река Хъдсън в Ню Йорк след сблъскване с ято гъски.

По последна информация 23 души, сред които 9 деца, са пострадали при аварийно кацане на Еърбъса на компанията „Уралские авиолинии“. Един от ранените е в тежко състояние. 22 души остават в болница. Бременна жена е изписана, след като е била прегледана.

Самолетът излетял с 226 пътници и седемчленен екипаж от летище Жуковски край Москва за Симферопол в Крим, но при излитането се сблъскал с ято чайки и в двигателите попаднали птици, посочва ТАСС, като цитира федералната служба Росавиация.

Екипажът взел решение да изключи двигателите и приземил самолета без отваряне на колесника в царевична нива на повече от километър извън пистата. Според източник от спешните служби при кацането десният двигател се отчупил и паднал.

Случаят се разследва. Образувано е наказателно дело за нарушаване на правилата за сигурност при полети, заяви говорител на транспортното управление към федералния Следствен комитет. Федералната служба Росавиация е съставила специална комисия, която ще проучи причините за произшествието.

Същевременно в интернет се появиха клипове от инцидента, заснети от пасажери на самолета.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=0f893GhbiBA&w=100&h=415]

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Ev3cgXZjRfo&w=100&h=415]

Снимка: Риа новости

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!