BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

От какво всъщност са направени „извънземните мумии“, показани в Мексико?

В интернет има рентгенови снимки на удивително подобни на тях находки, както и техни снимки, получени с помощта на компютърна томография.

<img src="https://burgas.bulpress.bg/wp-content/uploads/2023/09/d0bed182-d0bad0b0d0bad0b2d0be-d0b2d181d18ad189d0bdd0bed181d182-d181d0b0-d0bdd0b0d0bfd180d0b0d0b2d0b5d0bdd0b8-d0b8d0b7d0b2d18ad0bd.jpg" alt="<p>Едно от двете „нечовешки“ същества, представени на медиите по време на пресконференция от мексиканския журналист и експерт по НЛО Хайме Маусан. Мексико, 13 септември 2023 г. Корица © Getty Images / Daniel Cardenas / Anadolu Agency

Едно от двете „нечовешки“ същества, представени на медиите по време на пресконференция от мексиканския журналист и експерт по НЛО Хайме Маусан. Мексико, 13 септември 2023 г. Корица © Getty Images / Daniel Cardenas / Anadolu Agency

И така, на 12 септември 2023 г. не къде да е, а в сградата на Мексиканския конгрес – законодателният орган на страната – това беше показано. А журналистът и уфолог Хайме Маусан представи това на световната общност. По думите му тези мумии са открити през 2017 г. в перуанския град Куско. Отново, според неговото изявление, Националният автономен университет на Мексико (UNAM) е извършил въглеродно датиране на останките, което показва, че те са на повече от хиляда години.

"Извънземни мумии", показани в сградата на Мексиканския конгрес. Снимка © Getty Images / Daniel Cardenas / Anadolu Agency
„Извънземни мумии“, показани в сградата на Мексиканския конгрес. Снимка © Getty Images / Daniel Cardenas / Anadolu Agency

Заслужава да се отбележи, че Институтът по физика на Националния автономен университет на Мексико публикува официално изявление по този въпрос. В него се казва, че научната организация е извършила през май 2017 г. радиовъглеродно датиране на проби, които „представляват кожа и мозъчна тъкан с тегло приблизително 0,5 грама“. И след това се посочва следното: „Тъй като това е търговско споразумение, тези резултати са поверителни и нито един член на LEMA (Национална лаборатория по масспектрометрия с ускорители на Института по физика на Националния автономен университет на Мексико. – Бележка от Life ) може да ги разпространи.

Така възрастта е определена, но не се оповестява публично. Но каквато и да е тази възраст, тя не ни казва нищо за произхода на останките.

Междувременно директорът на Научния институт по здравеопазване на мексиканския флот Хосе де Хесус Залсе Бенитес разговаря с журналиста при представянето на тези „извънземни мумии“. Той обяви, че находките са били подложени, наред с други артефакти, на рентгенови лъчи и ДНК анализ. 

Според El Pais на презентацията е заявено, че ДНК на мумиите не съвпада с 30% с човешкия генетичен материал. Ако това е вярно, тогава това е много голяма разлика: например ДНК на хората и шимпанзетата се различават само с 1,2%.

Въпреки това по някаква причина не се намират научни статии нито в Nature, нито в Science, нито в която и да е друга уважавана публикация за генетични, рентгенови или радиовъглеродни изследвания на тези мумии от пустинята Наска. Освен това, това не е първият път, когато тези или подобни мумии се появяват пред очите на обществеността. По-специално те вече бяха обсъдени през 2021 г. в научно-популярния видеоблог „Учените срещу митовете“, който се поддържа в YouTube от руския популяризатор на науката и ръководител на научно-образователния проект „Anthropogenesis.ru“ Александър Соколов.

Екземплярът, известен като мумията от пустинята Наска, е представен на публично изслушване относно неидентифицирани аномални явления в Камарата на депутатите в Мексико. Снимка © Getty Images / Luis Barron / Eyepix Group / Future Publishing
Екземплярът, известен като мумията от пустинята Наска, е представен на публично изслушване относно неидентифицирани аномални явления в Камарата на депутатите в Мексико. Снимка © Getty Images / Luis Barron / Eyepix Group / Future Publishing

— По всички признаци те са подобни [на тези, показани в Мексиканския конгрес] , тоест те са или същите, или няколко повече (направени по същата технология). Явно там са на конвейер”, коментира той в интервю за Life.https://yastatic.net/safeframe-bundles/0.83/1-1-0/render.

Броят, посветен на тези мумии, показа рентгенови снимки на мумии с абсолютно същия външен вид. Александър Соколов каза, че те са произведени в САЩ и могат да се видят на портала the-alien-project.com. Ето например един от видеоклиповете, публикувани в него. Видеото показва анатомичната структура на мумията, която е кръстена Жозефин. Тя наистина много прилича на мумиите, показани в Мексико.

И така, популяризаторът на науката събра мненията на учени, които се съгласиха, че това са доста разпознаваеми кости: повечето от тях принадлежат на хора, някои на животни. Както беше отбелязано, вместо кости на раменната кост, скелетът на Жозефин съдържа човешки бедрени кости. На мястото на едната бедрена кост всъщност има бедрена кост, само че е обърната наопаки, а другата всъщност е пищял. В този случай няма стави на кръстовището с таза. Освен това някои кости са отрязани. Псевдофалангите на двете ръце с три пръста са разположени в различни посоки.

И накрая, главата. Позовавайки се на френския палеонтолог Жулиен Беноа, блогът казва, че за създаването му е използван животински череп. Най-вероятно това е череп на лама или алпака. Обръща се с муцуната назад, самата муцуна и по-голямата част от този череп се отстраняват, оставяйки само частта, в която се намира мозъкът на животното. И в тази останала част всичко до структурата на вътрешното ухо съответства на структурата на черепа на ламата.

„Нашите експерти погледнаха и веднага казаха, че това е фалшификат“, казва Соколов.

В заключение си струва да добавим, че по-рано в съобщенията за мумии от пустинята Наска често се появяваше името на техния „откривател“, известният Леандро Бенедикто Ривера Сармиенто. През 2007 г. името му се споменава в медиите в списък на задържаните от полицията по подозрение за фалшификации. И три години по-късно се появи информация, че полицията е конфискувала пратка с човешки останки и древни артефакти, изпратени до този човек. Беше съобщено, че според разследването Леандро Бенедикто Ривера Сармиенто е бил член на банда, която печели от оскверняването на артефакти. Но нито на скорошното представяне, нито в последвалата дискусия за мумиите това име не се споменава.

Източник: life.ru

The post От какво всъщност са направени „извънземните мумии“, показани в Мексико? appeared first on BurgasCity.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!