BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Павел Г. Веснаков и Юлиан Вергов представят “Уроци по немски” в Бургас

Копродукцията между България и Германия “Уроци по немски” е част от програмата на 19-ия “София филм фест на брега” в Бургас.

100-минутната лента е в конкурсната програма на фестивала и ще се бори за Наградите на журито и на публиката, които са статуетки “Сребриста чайка”, изработени от художника Никола Станчев.

Гости на фестивала ще бъдат режисьорът Павел Г. Веснаков и актьорът в главната роля Юлиан Вергов. Вергов получи Наградата за най-добър актьор на фестивала в Кайро през 2020 г., където беше световната премиера на филма. За първи път пред българските зрители копродукцията ще се появи в конкурсната програма на 25-ия София Филм Фест.

“Уроци по немски” е първият пълнометражен игрален филм на Павел Г. Веснаков и разказва за два дни от живота на мъж на средна възраст, загубил своята идентичност и решил да емигрира от България. Никола работи като шофьор в България, но решава да замине за Германия, където да започне на чисто и да се отърве от неприятното минало. Преди пътуването той преосмисля миналото си, за да реши дали може да обърне тази страница и да започне отначало. Никола се опитва отчаяно да възстанови отношенията си с всички свои любими хора само ден преди да отпътува. Филмът ни запознава с един антигерой – характерът на Никола е изтъкан от противоречия: любов и насилие, желание да остане с любимите си хора и нужда да замине. В тази трагична драма всяка негова стъпка е непредвидима. Дори когато всичко изглежда изгубено, той продължава своята битка, заставяйки зрителя да се пита: кога ще спре да опитва?

„Моята метафора за Германия е смисълът, който липсва на все повече хора у нас. Вманиачеността от заминаването помага на главния герой да осъзнае и види нещата, които има тук и на които не е обръщал внимание. Какво значение има къде отиваме, ако не се чувстваме у дома си? Това търсене на усещането да се чувстваш у дома е в основата на пътя, по който героят в „Уроци по немски“ се опитва да тръгне“, казва режисьорът Павел Веснаков.

Освен Юлиан Вергов, във филма участват още Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Герасим Георгиев-Геро, Меглена Караламбова, Иван Налбантов. Оператор и продуцент на филма е Орлин Руевски.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!