BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Поставят зрителски трибуни на лодкостоянка „Крайморие“, скоро и сцена

Още тази пролет новата лодкостоянка на кв. „Крайморие“ ще е готова до посреща не само рибарските лодки, но и културни събития. Съвсем умишлено при строителството й Община Бургас остави едно широко открито пространство с идеята там да се организират различни прояви.  

„Вярвам, че местното читалище и кварталното сдружение на рибарите ще си сътрудничат успешно, за да стане лодкостоянката едно от предпочитаните туристически места на Бургас“, каза кметът Димитър Николов.

В момента на споменатото открито пространство се изграждат зрителски трибуни с около 200 места. В средата на април ще пристигне и сглобяемата сцена.

Новите придобивки идват с финансиране от проекта „Развитие, съхраняване и популяризиране идентичността на нематериалното културно наследство в кв. „Крайморие“, община Бургас“, финансиран от Програма за морско дело и рибарство 2014-2020, по процедурата за развитие и популяризиране идентичността на територията на МИРГ от Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИРГ „Бургас-Камено“. Партньори в изпълнението му са Община Бургас, МИРГ „Бургас – Камено“ и Народно читалище „Петър Янев 1939“. 

Трибуните и сцената са сглобяеми, лесни за монтаж и демонтаж. По време на събитията те ще бъдат разположени в южната част на красивата нова лодкостоянка, която се превръща в една от емблемите на „Крайморие“. Мястото не е избрано случайно. То се намира в непосредствена близост до морето и лодките на местните рибари. Така публиката ще усеща една неповторима атмосфера. В проекта е заложено да се закупи и професионална озвучителна система за провеждане на различни събития – фестивали, събори, концерти, възстановки, демонстрации, кулинарни презентации и др., като общото между всички тях ще е пресечната точка с морето и рибарството, с традиционните занаяти, с обредния календар и нашите празници.

Всички инициативи ще се провеждат на открито – на територията на лодкостоянката и пред сградата на читалището. Очаква се те да привлекат на едно място разнообразна публика и голям брой участници – туристи, местни жители, любители на творчеството, занаятите, рибата и българските традиции. Това ще е предпоставка за развитие на квартала и съживяване на културния живот в него.

* НЧ „Петър Янев 1939“ е  създадено преди повече от 80 години. Основано е от Лазар Янев, Атанас Савов, Яни Андонов и Христо Славов. То носи името на прогресивен учител, убит от гръцките фанариоти. Днес НЧ „Петър Янев 1939“ има мисията  да се превърне в съвременен център за културно и обществено развитие.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!