BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проф. Костадин Ангелов: Намираме се в пика на третата вълна

В последните дни се наблюдава покачване на новорегистрираните случаи на коронавирус. Според експертите се намираме във върховата част на третата вълна и започваме да вървим в най-високата част на платото. Това съобщи в началото на редовния брифинг за обстановката в страната министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„За последните 2 седмици наблюдаваме покачване на случаите, като за последните няколко дни се намираме в най-върховата част на пика, който е трети поред за нашата страна. Някои от данните показват, че започваме да вървим в най-високата част на платото и се надяваме ситуацията да остане трайно такава в следващите няколко дни“, посочи министърът.

Има натиск върху лечебните заведения, но е различен, осезаем е в София-град, Бургас, Шумен и Варна, призна здравният министър.

„Най-големият натиск в момента е натискът върху психиката на хората. Различни хора се опитват да окажат натиск чрез боравенето със страховете и надеждите на всички българи. Нека всеки български гражданин да е спокоен, да знае, че системата на здравеопазването е подготвена. Нямаме абсолютно никакви притеснения“, акцентира проф. Ангелов.

По думите му надеждата е в покачващия се брой на ваксинирани българи. Министърът обаче коментира и факта, че сме единствената държава в Европа, в която хората имат достъп до ваксина, стигат до нея и отказват да им бъде приложена за това, че не е избраната от тях ваксина.

„Очакваме до края на април да получим достатъчно количество ваксини и да дадем възможност на хората да направят информиран избор за ваксина“, успокои министърът.

4207 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 17947 теста през изминалото денонощие. Нужда от болнично лечение имат 10093 души, 772 са в интензивни отделения. Починали за денонощие са 129, излекувани са 3869 души.

48 000 са леглата са активно лечение в страната, подчерта министърът. „11956 е общото число на положителния медицински персонал от началото на пандемията до момента. В момента 1216 са активните случаи, от които 1070 са на домашно лечение. 146 са в лечебните заведения. 11 са в интензивните структури“, добави той.

За последните 14 дни по заболеваемост България се нарежда на 5-о място в Европейския съюз и на 2-о на Балканите. По смъртност сме на 3-о място в Европа след Унгария и Чехия и на първо място на Балканския полуостров, съобщи данните главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

У нас с най-висока заболеваемост за изтеклите 14 дни са областите София-град, Силистра, Бургас, Перник, Враца, Варна. Най-слабо засегнати са областите Търговище, Кърджали, Видин, Разград, Пазарджик, Велико Търново, Габрово.

„Броят на излекуваните почти достигна броя на новозаразените. Наблюдава се постоянен запълващ се капацитет, но горе-долу колкото се приемат, толкова хора се изписват на денонощие. Болниците в София имат готовност, имат резерв. Той не е на 100% запълнен и имаме възможност, дори при повишаване на броя на новозаразените, да реагираме адекватно“, потвърди и проф. Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

„Не се наблюдава натискът от ноември и декември, когато имаше оплакване от чакане пред болници и недостатъчна възможност за хоспитализации“, категоричен е той.

Европейската агенция по лекарствата продължава да извършва оценка на останалите ваксини, за които още няма разрешение, съобщи изпълнителният директор на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов. Това са ваксината на „КюрВак“, ваксината на „Новавакс“, „Спутник“ и „Синовак“.

Той отново повтори, че през април се очаква в страната ни да пристигнат около 700 000 ваксини. От тях 350 000 ще бъдат на РНК ваксини.

„До края на юни очакваме около 1,4 млн. от ваксината на „Пфайзер“, близо половин милион от ваксината на „Модерна“, близо милион от оксфордската ваксина и близо половин милион от ваксината на „Джонсън и Джонсън“. Около 16 април трябва да бъде първата доставка от 14400 дози, а на 26 април още 24 000 дози“, поясни Кирилов.

1442 странични реакции от ваксините са отчетени в Агенцията по лекарствата, отговори той.

От днес започва постепенно разхлабване на мерките срещу епидемията у нас. Отварят заведенията за хранене и развлечение в откритите им площи, с позволено работно време от 6.00 ч. до 23.00 ч.

Кина, театри, музеи, библиотеки, галерии и циркови представления ще приемат 30% от публиката си. Същото условие важи и за занятията от танцовото, творческото и музикалното изкуство. Фитнесите, спортните зали и плувните комплекси също ще работят при 30% капацитет.

Облекчаването на мерките обаче няма да важи за моловете. До 12 април на магазините с площ над 300 квадратни метра, предлагащи нехранителни стоки, се разрешава работа с клиенти само на откритите площи към търговския обект. Нощните заведения остават затворени до края на април.

Източник: БНТ

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!