BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Правораздаването като висша форма на справедливостта бе тема на открит урок

Районният съдия Асен Радев изнесе открит урок по право пред дванадесетокласници на Природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас.

Правната дискусия бе част от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие.

Отворени съдилища и прокуратури“, по която съдии от Районен съд – Бургас изнасят лекции.

„Гражданското общество изисква, когато правата ни са накърнени, да се обърнем към правото като стожер на справедливостта“, коментира магистратът и допълни „всеки има право на справедлив и публичен процес в разумен срок и от независим и безпристрастен съд“, като се позова на чл. 7, ал. 1 от Закона за съдебната власт.

За учениците бе интересна темата за наказателната отговорност. Бяха дискутирани видовете престъпления – от общ и частен характер, ролята на свидетелите в съдебното производство. Съдия Радев разказа на младите хора за съдийската независимост, произнасянето на присъди по вътрешно убеждение.

Учениците получиха като подарък малка книжка – Конституцията на Република България и образователна брошура, представяща органите на съдебната власт, осигурени по програмата от Висшия съдебен съвет.

Откритите уроци, които изнасят съдии от Окръжен и Районен съд – Бургас продължават. Утре, окръжният съдия Симеон Михов ще представи темата за разделението на властите според Конституцията пред друга паралелка на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“.

Материалът Правораздаването като висша форма на справедливостта бе тема на открит урок е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!