BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Предстоят мащабни ВиК инвестиции в Меден рудник и Върли бряг

Ивелина Василева и Пеньо Мечков видяха на място работата на пречиствателната станция в Меден рудник

Предстоят мащабни инвестиции за по-чисти води и условия в Меден рудник и м.с. Върли бряг. В Интегрирания воден проект за област Бургас вече са осигурени средства по ОП „Околна среда“, след като българското правителство защити каузата пред Европейската комисия. Това съобщи председателят на Комисията по околната среда и водите в 44-тото Народно събрание и кандидат за народен представител от ГЕРБ Ивелина Василева.

Предвижда се реконструкция на участъци от съществуващата канализационна мрежа на Меден рудник и м.с. Върли бряг, както и изграждане на нови канализационни колектори. В проекта е заложена и реконструкция на 8 516 м. напорни тръбопроводи, захранващa и разпределителна водопроводна мрежа в най-големия бурагаски комплекс и м.с. Върли бряг.

Общата дължина на предвидената за ремонт и изграждане канализационна мрежа е 3 128 м.

Ивелина Василева поясни, че с инвестициите по новия Интегриран воден проект за област Бургас ще се осигури цялостно събиране и отвеждане на отпадъчните води, генерирани зона А и зона Б на Меден рудник към канално помпените станции. Ще се предотврати тяхното изливане без пречистване в Мандренско езеро и ще се елиминира замърсяването на езерото и неприятните миризми.

По този начин ще се постигне и 100 % отвеждане и пречистване на отпадъчните води в пречиствателната станция на комплекса. Миньорското селище ще бъде присъединено към канализационната мрежа на Меден рудник, чрез изграждане на две нови пречиствателни станции за битови отпадъчни води и напорен тръбопровод.

Разрастването на жилищния комплекс и усвояването на нови територии за жилищни нужди, налагат допълнителни инвестиции в пречиствателната станция, която беше изградена през 2012г. Чрез разширение и надграждане на съоръжението ще бъде осигурен достатъчен капацитет за пречистване на отпадъчните води и стабилизиране на утайките допълнителни биобасейна с продължителна аерация.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!