BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проф. Кантарджиев: Имунизираните с всички ваксини да ядат повече домати

Близо 2 млн. българи са с имунитет, в плато сме, заяви проф. Кантарджиев

Хората, които се имунизират с всички ваксини, да ядат повече домати или да пият доматен сок. Това е най-доброто природно средство срещу кръвосъсирване. 

Това посъветва директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса проф. Тодор Кантарджиев по бТВ. 

Той обясни, че официално преболедувалите са около 300 хил., а като се прибавят хората, които не са влезли в статистиката – броят на срещналите се с COVID-19 скача до над 1,2 млн. Около 450 хил. души пък са ваксинирани. Цифрите показват, че с имунитет са близо 2 млн. българи, пресметна проф. Кантарджиев. 

По думите му от новия британски вариант на коронавируса трябва да се пазят повече младите хора и бременните жени. При тази разновидност рядко се губи обоняние, обясни експертът. 

Вчера електронната ми поща беше пълна с писма на възмутени граждани, че мерките се разхлабват. Нищо толкоз не се пуска – маските си остават и изискването да не се събираме. Това е съобразяване с медицинските показатели, натовареността на болниците и системата, добави проф. Кантарджиев. 

Експертът призна, че ситуацията в лечебните заведения е сложна, но оптимистичната новина е, че хоспитализираните са под 10 хил. и един болен не заразява много други. Според него, когато започнат 10 души да заразяват 20 и нагоре – тогава ситуацията ще се влоши.

„Постоянно се разкриват още легла и се осигуряват нови възможности да работят болниците. Засега имаме ресурс от лекари. Вече сме в плато, системата се справя, въпреки че натовареността е по-голяма от ноември. До седмица трябва да започне спадане на броя на случаите“, добави той. 

Източник: Offnews.bg

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!