BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пълен погром в САЩ, Тръмп готов да изкара армията

Протестите в САЩ заради смъртта на Джордж Флойд ескалират. В редица големи градове разбунтували си хора палят полицейски автомобили, трошат витрини и ограбват магазини по улиците. Снимки и видеа показват картина, достойна за апокалиптичен филм.

На този фон американският президент Доналд Тръмп предупреди, че може да изкара армията по улиците на страната, за да се прекратят грабежите и палежите, съпровождащи вече седмица протести срещу полицейското насилие.

„Кметовете и губернаторите трябва да осигурят изключително засилено присъствие на правоохранителните органи, докато насилието не бъде прекратено“, каза Тръмп в реч от Розовата градина на Белия дом.

Той обяви, че разполага хиляди тежко въоръжени войници и служители на правоохранителните органи за прекратяване на насилието в американската столица Вашингтон. Там и в Ню Йорк властите въведоха полицейски час.

Доналд Тръмп може да прибегне до закон от преди два века, който позволява на президента без да се съобразява с местните власти или Конгреса да изкара федералната армия. За последен път това е правено през 1992 г. в Лос Анджелис, когато избухнаха безредици след оправдаването на полицаи, брутално пребили чернокож при задържането му. Това вече се прави във Вашингтон, който е под федерално управление.

Същевременно съдебномедицинска експертиза констатира, че смъртта на Джордж Флойд е убийство. Това се казва в доклад на Бюрото за съдебномедицински експертизи на окръг Хенепин, Минесота. В него се посочва, че афроамериканецът е починал вследствие на кардиопулмонарен шок (спиране на сърцето и дишането), предизвикан от използваните от полицията при задържането му в Минеаполис (щата Минесота) прийоми.

В организма на Флойд са открити следи от интоксикация.

Източници: БТА и Dnevnik.bg

Снимки: Ройтерс

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!