BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бургас се прекланя пред Ботев с венци и маршове

С венци и цветя днес, 2 юни, от 11.00 часа признателните бургазлии ще се преклонят пред героичната саможертва на поета-революционер Христо Ботев и загиналите за свободата на България.

Честванията ще започнат в 10.00 часа с патриотична и възрожденска музика, а в 11.00 ч. празнични маршове в изпълнение на Бургаския духов оркестър ще ознаменуват началото на тържествения ритуал пред бюст-паметника на Ботев в Морската градина.

В продължение на 2 минути от 12.00 часа сирените с прекъснат вой ще оповестят отдаването на всенародна почит към паметта на Ботев и на загиналите за свободата на България.

Тази година се навършват 144 години от героичните събития на 2 юни 1876 година, когато в подножието на връх Вола войводата Христо Ботев пада, покосен от куршум. 144 години след това словото му остава безсмъртно, за да ни напомня що е дълг, саможертва и любов към Родината.

На тази паметна дата признателните поколения отдават почит към живота и делото на Христо Ботев и на хилядите знайни и незнайни герои, участвали в българската национална революция и отдали живота си за свободата на България.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!