BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Разгледайте находките от тракийското светилище в кв. Изгрев и от н. Чироза край кв. „Крайморие“ в Археологическия музей

При разкопките в кв. Изгрев, гр. Бургас, в непосредствена близост до църквата „Св. Атанас“, през май-юли 2020 г. е открито голямо тракийско ямно светилище. Проучени са 60 култови ями, които се датират от VI в. пр. Хр. до IVв. пр. Хр. В ямите са поставени като дарове керамични съдове – фрагментирани и цели, както и останки от различни животни. Най-многобройни са костите от коне. В една от ямите е открит цял женски скелет.

Откритите находки са многобройни – голяма урна с излъскана украса, кратер за смесване на вино с вода, фрагменти от рисувана гръцка керамика, амфори и амфорни печати и мн. др. Открита е и бронзова фибула за дреха.

Разкопките са финансирани от „ХИТ СТРОЙ К“, и ръководени от ас. Мирослав Класнаков (РИМ – Бургас) и Илиян Петракиев (РИМ – В. Търново).

През юни-юли 2020 г. е извършено редовно археологическо проучване при н. Чироза, на 1.8 км. югоизточно от кв. Крайморие. Открит е ров и каменна стена, ограждаща част от носа. Обектът се датира от II – I в. пр. Хр. Открита е щампована керамика от гр. Пергам, тракийска и гръцка керамика от този период.

При проучване на крайбрежието на носа са открити разсипи от камъни и фрагменти от керамика непосредствено до морския бряг. Незабавно са организирани подводни археологически проучвания. Те са изпълнени от НИМ-София, Център за подводна археология – Созопол и РИМ – Бургас. Открити са многобройни находки – амфори, покривни керемиди, купи, паници, каменни бойни топки, каменен щок. Установено е, че част от обекта на сушата е залят от морето, където са локализирани и постройки от дялани каменни блокове.

В залива при н. Чироза е открито и старо корабокрушение. При разкопките са извадени огромно количество изящни стъклени съдове от рисувано релефно стъкло – капаци, чаши, гарафи и др., произведени вероятно в някоя от стъкларските работилници в Италия през XVIII-XIX в. Единствените подобни експонати, и то само няколко на брой, се съхраняват в Националния исторически музей-София.

Разкопките са финансирани от Община Бургас и са ръководени от проф. д-р Иван Христов, гл. ас. д-р Найден Прахов, д-р Маргарита Попова и д-р Милен Николов.

Най-представителните находки от проучванията на тракийското ямно светилище в кв. Изгрев и от разкопките на суша и под вода на н. Чироза, вече са експонирани в самостоятелно обособена изложба в залите на Археологически музей – гр. Бургас. Музеят работи от вторник до събота включително, от 09:00 до 17:00 ч.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!