BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Рецептите за красота на Клеопатра и Нефертити

Когато за пръв път видите портрета на Клеопатра, последната кралица на Египет от династията на Птолемеите, първото нещо, което ви идва на ум е, че не може да бъде! Всъщност кралицата по никакъв начин не може да се нарече красавица – носът й беше много далеч от каноните на класическата красота. Следователно можем да предположим, че кралицата е покорила мъжете не с класическа красота, а с интелигентност и чар, но в този случай човек може да се отнася само с още по-голямо уважение към нея.

Също така, това, което не можете да й отнемете, е способността да се грижи за себе си, нейните рецепти за грижа за кожата на лицето и тялото са преминали през вековете, доказали са своята ефективност и все още са популярни.

Всяка може да е сладка като Клеопатра

Повечето хора смятат, че във ваните на Клеопатра са били изливани стотици литри мляко, с което тя разточителствала, но не е така. Във водната вана Клео сипвала само литър топло, несварено мляко, в което имало разтворена чаша мед. И стояла в този разкош за тялото 10-15 минути. След това кожата й ставала мека като кадифе, а и ухаела като на бебе. Днес, всеки може да направи ваната си млечна, а и процедурата съвсем не е скъпа. Ако нямате време да полежите във ваната, натопете гъбата си за баня в купичка с прясно мляко и обтрийте тялото си. Не забравяйте че, млякото съдържа алфа-хидро киселина, която е естествен ексфолиант. Друг известен факт е, че египтянката ухаела прекрасно и без днешните парфюми, защото натривала кожата си с масло от лимон, смирна и кедър.

Преди да вземе млечна баня, кожата на египетската царица се почиствала със смес от сметана и морска сол. Подобен ексфолиант не е трудно да се направи сега, но също така е препоръчително да се вземе пресен тежък домашен крем за него.

Смолисти коси с лесни маски

Гъркини придавали на косата си блясък и твърдост и я предпазвали от пърхот с маски от зелена и синя глина. Те заливали шепа глина с малко вода или отвара от коприва/ лайка. А за блясък добавяли 2 с.л. ябълков оцет и жълтък. Решите ли да изпробвате тази маска, останете с нея 30-40 минути и я отмийте с топла вода и малко шампоан, след което нанесете балсам. Египтянките пък предпочитали маска от кокосово мляко и студено пресован зехтин. А стимулирали растежа на косата си като втривали в нея розмариново, рициново и бадемово масло.

Блондинки преди, блондинки завинаги

Ако мислите, че блондинките са били по-малко преди съществуването на бои за коса в кутия (с чифт ръкавици, за да не си изцапаме ръцете), много се лъжете. Жените от древни времена са знаели, че русо гладно няма и са изсветлявали косите си както могат. Например в Рим правели каша от мед, зехтин и банан и получавали поразителен цвят след няколко процедури. Бананите поддържат скалпа здрав и отстраняват пърхота, така че и днес може да ги използваме.

Глинена маска по египетски

Нефертити, Клеопатра и други египетски красавици поддържали кожата на лицето си бяла и млада с глинени маски. Глината съдържа всички необходими за кожата минерали и микроелементи, затова тя подхранва, овлажнява, тонизира, стяга и действа антисептично. Залейте 2-3 с.л. глина с ? с. л минерална вода и оставете 30 минути. Поставете маската върху лицето за 15-20 минути и измийте. Археолозите смятат, че Клеопатра използвала бялата глина, защото съдържа минерала каолин. Той стимулира кожата да бъде еластична и тъканите бързо да регенерират. Друга царска маска е смес от по една лъжичка глина, заквасена сметана, лимонов сок и мед. Тя почиства, изсветлява кожата, прави я мека и еластична. А Нефертити (името й означава „пристигаща красота”) стягала порите на лицето си с маска от: 4 с. л. брашно, 1/2 чаша топло прясно мляко, 1 с. л. мед и 1 с. л. зехтин.

Лимон за кола маска
И древните хубавици не са имали косми по краката си, защото като нас са се борели с тях редовно. Постигали са го с кола маска, която се прави като в тенджера се разтопи малко захар или мед, сипе се лимонов сок и малко вода. Сместа се бърка, докато течността не се изпари и се получи лепкава каша. След това се взема памучен плат и борбата с космите започва.

Както можете да видите, в наше време не е трудно да използвате тайните за красота на кралица Клеопатра, трябва да се съобразите само с две изисквания – естествени продукти и редовност.

Източник: mila.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!