BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

РИМ представя нова изложба и книга за Бургас по време на Балканската война

На 22 октомври, четвъртък, от 17:30 часа в зала „Георги Баев“ на КЦ „Морско казино“, Регионален исторически музей ще представи изложба и книга за Бургаския укрепен пункт по време на Балканската война 1912 – 1913 г.

За първи път ще бъдат показани оригинални документи, свързани с историята на града ни от началото на 20 век – военни полеви дневници, телеграми и др.

Друг акцент на музейната проява е скоро излязлото от печат научно издание, проследяващо формирането и дейността на Бургаския укрепен пункт по време на Балканската война 1912 – 1913 г. Негов автор и съставител е Яна Иванова – историк в РИМ – Бургас. В продължение на няколко години тя проучва ценния архив на майор Христо Г. Попов – помощник-комендант на пункта. Основен принос в нейното изследване е публикуването на дневниците на Бургаския укрепен пункт от Христо Попов, които са напълно нов и неизвестен до този момент исторически извор за Бургас.

Представените данни осветляват в по-различен аспект военния живот в града. В книгата се съдържат неизвестни данни за военните болнични заведения, турските военнопленници и ранените български войници, които са се лекували в град Бургас. Много обстоятелствено е представена охраната на морския бряг, огневите отбранителни точки от дн. гр. Обзор до гр. Царево, маршрутите на турските и българските военни кораби по време на бойните действия, торпилирането на крайцера „Хамидие“ и откриването на българските торпеда на Созополския бряг, от които става ясно, че именно торпедото на кораба „Дръзки“ е поразило турския кораб. Представени са и данни за Бургаското пристанище, както и любопитни моменти за опитите за контрабанда от страна на някои кораби.  При подготовката на специализираното издание са направени редица допълващи справки и анализи в библиотеки, архиви и музеи.

Целта на автора е да покаже значимостта на Бургаския укрепен пункт като важен обществен фактор, както и ролята на личности като Христо Г. Попов и Лазар Обрешков. Желанието е да се засили връзката между заинтересования читател и музея като научна институция, в изпълнение на родолюбивата мисия по съхраняване и представяне на националната памет.

Книгата ще бъде представена от проф. дин Светлозар Елдъров от Института по Балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките.

Проектът за изложбата и книгата „Бургаският укрепен пункт през Балканската война“ е разработен от РИМ-Бургас и е финансиран от Министерството на културата на Република България и собствени средства на музея.

След 23 октомври 2020 г. изложбата ще бъде експонирана в Историческия музей на ул. Лермонтов 31.

Екземпляр от книгата може да бъде закупен по време на представянето, а след това в музейния магазин.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!