BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Седмица преди изборите: Повечето бургазлии вече са решили как ще гласуват

Избирателите в Бургаска област вече мислено са подредили пъзела с резултатите от вота  показва представително проучване на регионалната социологическа агенция Vox Populi.

Избирателна активност

65.2% от анкетираните 503 жители на Бургаска област са заявили намерението си да участват в предстоящите парламентарни избори.

Колебаещите се, които още не са решили да направят тази стъпка, са 22.7% Тази група от хора дава все още шансове на кандидатите да привлекат подкрепа за себе си.

12.1% обаче са категорични, че няма да дадат своя глас за нито един кандидат и няма да отидат до изборните секции.

В партийните щабове трябва да обърнат внимание на това, че според проучването сред твърдо решилите да гласуват 65.2% – 48.1% вече са взели решение за кого ще гласуват, докато други 17.1% са заявили желание да упражнят правото си на глас, но все още не са решили кой кандидат и партия да подкрепят.

Електорални нагласи

На въпрос как биха гласували, ако изборите бяха тази неделя бургазлии отговарят така.

Коалиция „ГЕРБ-СДС“ заема първата позиция с 26.6% от гласовете, което отново ги оставя начело с комфортна преднина, както и на предходните парламентарни избори, но се забелязва спад в резултата, който през 2017 година беше 35,7%.

На второ място е БСП, която получава 18.1% от вота. С този резултат тя намалява разстоянието си спрямо ГЕРБ, сравнено с 2017 г., но и при тях има спад в доверието.

Партията на Слави Трифонов – ПП „Има такъв народ“,  събира 16.8% от гласовете на избирателите и се очаква да е голямата изненада на изборите в областта. Специфичното при тях е, че резултата им до голяма степен ще се определи от избирателната активност и излизащите да гласуват в последния момент.

ДПС е на четвърта позиция с 13.3% подкрепа. Движението възстановява голяма част от гласовете, които им бяха откъснати от ДОСТ през 2017 г.

Петото място е за „Демократична България“  с 6.2% от вота.

Коалиция „Изправи се. Мутри вън“ получава 4.5% от гласовете в урните. При тях резултатът има възможен тренд нагоре, заради силната местна организация, но отново ще зависи от избирателната активност.

Близо до бариерата от 4%, която гарантира участие в парламента е ВМРО. В Бургаска област за войводите в момента биха гласували 3.7% от избирателите.

Коалиция „Воля-НФСБ“ има 2.5% от гласовете седмица преди вота и има още малко време да търси мобилизация на своите избиратели.

„Възраждане“ и „Републиканци за България“ получават 0.9% от гласовете,  според проучването. Партията на Петър Москов – „КОД“, получава 0.8% подкрепа от анкетираните.

Подкрепа към водачите на листи

Интересна е „битката“ между водачите на листите с кандидати за депутати. Седмица преди изборите „мажоритарното“ разпределение на гласовете в Бургаски избирателен район изглежда така:

Разпознаваемият Любен Дилов /ГЕРБ-СДС/  заема първото място с 20.1% одобрение.

Със силна бургаска „връзка“  втори е Ивайло Вълчев /Има такъв народ/ с 19.5% доверие сред избирателите.

Трети е Петър Кънев /БСП/ с 17.2%.

Бургазлията Живко Табаков /Изправи се. Мутри вън/ с общо 16.6% одобрение сред избирателите, заема четвъртата позиция.

Сред патриотите бургазлията Валери Симеонов /НФСБ-Воля/ получава 12% одобрение, а Ангел Джамбазки /ВМРО/ събира 11.2% от гласовете

В дъното се нарежда сравнително непознатото лице за бургазлии Ивайло Мирчев от Демократична България с 9% одобрение.

Севим Али от ДПС в качеството си на водач получава 6.8% от симпатии на жителите на областта.

Формула на бъдещото управление

Интересни данни са получени от анализа на очакванията за предстоящия кабинет.

31.2% от избирателите в Бургаска област прогнозират, че резултатите от 4 април ще доведат до правителство на коалицията  „ГЕРБ –СДС“.

19.3% очакват, че Народното събрани няма да успее да излъчи кабинет и ще има нови избори.

15.7% допускат, че ще има правителство около партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

11.3% очакват, че ще бъде създадено правителство на малцинството от „ГЕРБ-СДС“.

10.5% залагат на правителство на малцинството, но с участието на партиите на протеста – „ИТН“, „ДБ“ и „Изправи се! Мутри вън“.

6.4%  определят като възможен самостоятелен кабинет на БСП.

5.6% не могат да преценят каква ще бъде формулата на управление.

С наближаването на изборите на 4-ти април остават все по-малко неизвестни. Много е важен и финалният спринт на партиите, които желаят да спечелят гласовете на бургазлии.

Социологическо проучване

Представително проучване за Област Бургас е проведено от Агенция Vox Populi и е финансирано със собствени средства.

Анкетирани са 503 пълнолетни граждани, в периода 22 март – 25 март чрез пряко стандартизирано телефонно интервю (CATI).

Агенция Vox Populi е социологическа агенция, която се занимава с изследването на нагласите в обществото.

Екипът е съставен изцяло от млади експерти и работи под ръководството на проф. Татяна Коцева –университетски преподавател и учен в катедра по демография в Института за изследване на населението и човека към БАН

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!