BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

СЕК настоява за присъствено гласуване на общинския бюджет

Обсъждането и гласуването на общинския бюджет за 2021 год. е прекалено важно и ключово за жителите на община Бургас, за да бъде проведено онлайн, при положение че през последните няколко заседания ставаме свидетели на технически неуредици и проблеми. Такива се случват най-вече, когато думата има представител на опозицията. Категорични сме, че предстоящото заседание на Общинския съвет трябва да бъде в нормалната, „присъствена“ форма. Това твърдят съветниците от ПП „Средна европейска класа“, съобщават от пресцентъра на партията.

Според председателя на групата Константин Бачийски има пределно ясно разписан протокол и изисквания на здравните власти за спазване на противоепидемични мерки, които позволяват провеждането на заседание в закрито помещение  дори и в усложняващата се ситуация с броя на заболелите от „коронавирус“.

На проведения председателски съвет Константин Бачийски гласува против предложението на администрацията обсъждането и гласуването на бюджета да се проведе чрез онлайн заседание.

„И в момента хиляди жители от община Бургас всеки ден работят на „първа линия“  и излагат здравето и живота си на голям риск. Дори децата на нашите съграждани са в детските градини и в училищата. Не смятам, че общинските съветници  са нещо по-специално и заради това да не могат да вършат работата си, както всички други хора. Ето защо настояваме с моите колеги гласуването на  общинския бюджет да е присъствено“  – коментира Константин Бачийски.

Според него пътниците в автобусите от градския транспорт в Бургас се намират в много по-голяма опасност от евентуален контакт с носител на вируса, отколкото петдесетте и един съветника, който се разполагат на два метра един от друг в предвидената за 800 зрители спортна зала „Бойчо Брънзов“ и спазват дистанция.

На този фон звучи нелогично това, че администрацията предвижда да проведе присъствено гласуване за избор на обществен посредник, а по не по-малко важния въпрос за приемането на бюджета планира онлайн заседание.

Зам. председателят на ПП „Средна европейска класа“  припомня, че през октомври месец броят на заболелите от коронавирус в Бургас беше много по-голям от този в момента, но тогава въпреки всичко заседанието на Общинския съвет беше присъствено.

Бачийски посочва като сериозен недостатък на онлайн заседанията и това, че често възникват технически проблеми и се губи интернет връзката, което води до сериозни пропуски в обсъждането на докладните.

Съветникът се позовава на събитията от последната сесия, когато само няколко от участниците в заседанието успяха да активират видео-конферентната си връзка при една от проверките на кворума.

„Аз и моите колеги настояваме бюджетът да се обсъжда на живо в зала „Бойчо Брънзов“ при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки, защото иначе остават съмненията, че мнозинството иска да прокара своя вариант на бюджета, с колкото се може по-малко корекции и критика от страна на опозицията“,  категоричен е Константин Бачийски.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!